Szynka duszona z nutą pomarańczy

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    120 min.

  • Poziom trudności

    Łatwy

  • Ilość porcji

    8 porcji

  • Potrzebne akcesoria

    Brytfanna, garnek, akcesoria kuchenne.

Szynka duszona w pomarańczach 1030x578 - Szynka duszona w pomarańczach

Lista produktów

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka czerwonego pieprzu ziarnistego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • dwie 10cm gałązki rozmarynu
  • 1 pomarańcza
  • 4-5 cebul
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • olej do smażenia

Szynka duszona – aromatyczny i smaczny pomysł na obiad

Żeby przygotować kruchą duszoną szynkę należy ją zamarynować dzień wcześniej a następnie dusić w brytfannie na małym ogniu przez 1,5h. Jej przygotowanie jest czasochłonne ale nie pracochłonne. W smaku jest lekko pikantna, z nuta rozmarynu i pomarańczy. Dzięki marynowaniu szynka świetnie przechodzi aromatem przypraw. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo soczyste, aromatyczne… po prostu pyyyszne.

Sposób przygotowania

Szynkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso doprawić z obu stron solą i przyprawami. Przygotować równomiernie rozłożone niewielkie nacięcia. Ząbki czosnku obrać, powkładać w nacięcia. Mięso z szynki przechowywać lodówce przynajmniej przez noc. Im dłużej się marynuje tym lepiej przejdzie smakiem i aromatem przypraw.

W brytfannie rozgrzać 1-2 łyżki oleju. Mięso przesmażyć na złoto ze wszystkich stron.

Cebule obrać i naciąć do połowy na krzyż. Dodać do mięsa i podlać 2 szklankami bulionu.

Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok z całego owocu. Dodać do duszonej szynki razem z gałązkami rozmarynu. Dusić na bardzo małej mocy kuchenki przez około 1,5h.

Powstały z gotowania sos można zagęścić rozrobioną w odrobinie wody łyżką mąki. Ciepła szynka duszona świetnie nadaje się jako mięso do obiadu, wystudzona jako aromatyczna wędlina do kanapek.

Smacznego!