Barszcz na zakwasie
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
60’ + przygotowanie zakwasu
Poziom trudności
Łatwy
Ilość porcji
12
Potrzebne akcesoria
Garnek
Lista produktów
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- biała część pora
- pół dużego selera
- 20 g suszonych podgrzybków
- 4 duże buraki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
- sól
- majeranek
Na zakwas:
- 1,5 kg buraków czerwonych
- główka czosnku
- 5-7 liści laurowych,
- około 20 kulek ziela angielskiego
- łyżka soli
- kromka chleba razowego – na zakwasie (bez drożdży)
- przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra
Nic nie smakuje tak pysznie na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka dni wcześniej, ale smak barszczu wynagrodzi ten trud.
Sposób wykonania:
Na około 5 dni przed wigilią nastawiamy zakwas. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli – tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 4-6 dni.
Po tym czasie wyjmujemy chleb z zakwasu, zbieramy ewentualną pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym zimnym miejscu na przykład balkonie nawet kilka tygodni.
Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy razem z suszonymi grzybami w osolonej wodzie. Wody powinno być tyle żeby przykryła warzywa.
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu oraz sól. Zalewamy taką ilością wody, aby przykryła buraki i gotujemy do miękkości.
Łączymy ze sobą wywary warzywno-grzybowy, buraczany oraz zakwas w proporcjach dostosowanych do gustu smakowego. Podgrzewamy razem bardzo uważając, aby nie zagotować barszczu bo straci kolor. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i majerankiem
Smacznego!
kontakt
Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno
E-mail: biuro@emaliasilesia.pl
Tel. kom.: 695 450 119