Barszcz na zakwasie

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    60’ + przygotowanie zakwasu

  • Poziom trudności

    Łatwy

  • Ilość porcji

    12

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek

przepis na wigilijny barszcz na zakwasie e1576495143357 1030x664 - Barszcz na zakwasie

Lista produktów

  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • biała część pora
  • pół dużego selera
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 4 duże buraki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • sól
  • majeranek

Na zakwas:

  • 1,5 kg buraków czerwonych
  • główka czosnku
  • 5-7 liści laurowych,
  • około 20 kulek ziela angielskiego
  • łyżka soli
  • kromka chleba razowego – na zakwasie (bez drożdży)
  • przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra

Nic nie smakuje tak pysznie na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka dni wcześniej, ale smak barszczu wynagrodzi ten trud.

Sposób wykonania:

Na około 5 dni przed wigilią nastawiamy zakwas. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli – tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 4-6 dni.

Po tym czasie wyjmujemy chleb z zakwasu, zbieramy ewentualną pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym zimnym miejscu na przykład balkonie nawet kilka tygodni.

Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy razem z suszonymi grzybami w osolonej wodzie. Wody powinno być tyle żeby przykryła warzywa.

Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu oraz sól. Zalewamy taką ilością wody, aby przykryła buraki i gotujemy do miękkości.

Łączymy ze sobą wywary warzywno-grzybowy, buraczany oraz zakwas w proporcjach dostosowanych do gustu smakowego. Podgrzewamy razem bardzo uważając, aby nie zagotować barszczu bo straci kolor. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i majerankiem

Smacznego!

© Copyright - Silesia