Brytfanny emaliowane
Brytfanna:
średnica – 38 cm,
wysokość – 18 cm,
pojemność pokrywy – 3,1 l
pojemność dołu – 7,1 l.
Uwielbiasz gotować i eksperymentować w kuchni? W Twoim kuchennym królestwie nie może zabraknąć emaliowanej brytfanny, która ma wiele zastosowań. Oprócz pieczenia i prużenia potraw w piekarniku, możesz używać jej również na kuchence jako rondel czy większy garnek. Dwie wersje kolorystyczne, kilka pojemności oraz wersja ze stalową opaską na rancie i bez rantu sprawiają, że każdy miłośnik gotowania znajdzie naczynie odpowiednie dla siebie.
Brytfanna emaliowana do pieczenia to nie tylko funkcjonalność, ale i ponadczasowy oraz elegancki wygląd, dlatego stanowi piękny dodatek do kuchennego wnętrza w każdym stylu.
Zalety brytfanny emaliowanej
- Pieczenie, duszenie i smażenie w emaliowanej brytfannie gwarantuje wspaniały smak i aromat przygotowywanych dań, z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych.
- Emaliowana powłoka zapobiega przywieraniu potraw, ułatwia utrzymanie naczynia w czystości i jest odporna na wysokie temperatury.
- Powłoka nie zawiera niklu, dlatego jest w pełni bezpieczna dla alergików.
- Optymalna grubość konstrukcji stalowej zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła i zmniejsza ryzyko przypalania potraw.
- Wypukły kształt pokrywy zwiększa pojemność naczynia, a podwójny system uchwytów pozwala na wykorzystanie jej jako dodatkowego naczynia do serwowania potraw.
- Dzięki wygodnym uchwytom bezpieczne wyjmiesz naczynie z piekarnika bez obawy o poparzenie dłoni.
- Brytfannę możesz używać w piekarniku oraz na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym również indukcyjnej.
Wszechstronne zastosowanie brytfanny emaliowanej to gwarancja łatwiejszego gotowania!
Brytfanna emaliowana czy gęsiarka emaliowana?
Jaka jest różnica między brytfanną a gęsiarką? Terminy te stosowane są zamiennie. Gęsiarka swoją nazwę zawdzięcza używaniu jej do tradycyjnego pieczenia gęsi w całości. Niezależnie od nazewnictwa, naczynie to dzięki swoim sporym rozmiarom i funkcjonalności pozwala na wygodne przygotowanie różnorodnych potraw – nie tylko tych tradycyjnych. Emaliowana powłoka brytfanny nie zmienia smaku potraw, nie pochłania zapachów, nie wydziela szkodliwych związków oraz nie wchodzi w reakcje chemiczne z pożywieniem. Nie zniszczy jej również kwaśne jedzenie. Emalia jest łatwym w użytkowaniu, a także higienicznym materiałem, idealnym gotowania i pieczenia pysznych potraw. Co ważne, możesz myć ją w zmywarce.
Jedno naczynie – wiele możliwości
Brytfanna i gęsiarka emaliowana świetnie sprawdzą się do przyrządzenia mięs w całości, wszystkich rodzajów ryb, dań wegańskich i wegetariańskich, a nawet ciast czy potraw jednogarnkowych, jak na przykład bigos czy zapiekanki warzywne i makaronowe. Korzystanie z takiego naczynia to oszczędność czasu i energii, ponieważ na wolnym ogniu potrawa tak naprawdę przygotowuje się sama. Naczynie to posiada pokrywkę idealnie przylegającą do brzegów brytfanny, która dzięki temu, że nie zmienia swojego położenia i nie wypuszcza pary powstającej podczas gotowania tworzy w jego wnętrzu naturalny termoobieg. Można też gotować i piec w nim potrawy z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu.
Brytfanna emaliowana to naczynie idealne do piekarnika, ale nie tylko! Z łatwością możesz używać jej na kuchence gazowej, indukcyjnej, elektryczne i ceramicznej. Brytfanna emaliowana po wyjęciu z piekarnika czy ściągnięciu z kuchenki, jeszcze przez długi czas utrzymuje wysoką temperaturę dania wewnątrz naczynia – dzięki temu nie musisz go kilkukrotnie odgrzewać posiłku. Dzięki dużej pojemności przygotujesz w niej potrawy nawet na wielkie rodzinne przyjęcia. Dobrym przykładem jest pojemna brytfanna emaliowana Silesia Rybnik o średnicy aż 42 cm i wysokości 20 cm.