Potrawka z kurczakiem i cukinią
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
50 min.
Poziom trudności
Łatwe
Ilość porcji
4 porcje
Potrzebne akcesoria
Garnek, sitko, akcesoria kuchenne
Lista produktów
- 1l bulionu warzywnego
- 600g piersi z kurczaka
- Średnia cukinia
- 500g białych szparagów
- 200ml śmietanki słodkiej 12%
- 2 łyżki mąki
- Sól
- Biały pieprz
- Płatki słodkiej papryki
Lekki i zdrowy pomysł na obiad
Przepyszne, lekkie i dietetyczne danie obiadowe z sezonowymi szparagami oraz cukinią. Jeśli potrawka kojarzy Wam się z bezsmakową papką ze szpitala, ta propozycja na pewno wymaże to wspomnienie.
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka myjemy i gotujemy w bulionie warzywnym przez około 15 minut. Ugotowane piersi wyjmujemy, i kroimy w dużą kostkę. Ponownie wkładamy je do bulionu wraz z obranymi i pokrojonymi w mniejsze kawałki szparagami oraz pokrojonymi na 4 części plasterkami cukinii.
Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz płatkami papryki. Gotujemy około 8-10 minut. Odlewamy nieco wywaru, łączymy ze śmietanką oraz mąką i wlewamy przez sitko do kurczaka i warzyw. Gotujemy aż sos się zagęści. Serwujemy z ryżem lub pieczywem.