Potrawka z kurczakiem i cukinią

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    50 min.

  • Poziom trudności

    Łatwe

  • Ilość porcji

    4 porcje

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek, sitko, akcesoria kuchenne

Potrawka 1030x634 - Potrawka z kurczakiem i cukinią

Lista produktów

  • 1l bulionu warzywnego
  • 600g piersi z kurczaka
  • Średnia cukinia
  • 500g białych szparagów
  • 200ml śmietanki słodkiej 12%
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Biały pieprz
  • Płatki słodkiej papryki

Lekki i zdrowy pomysł na obiad

Przepyszne, lekkie i dietetyczne danie obiadowe z sezonowymi szparagami oraz cukinią. Jeśli potrawka kojarzy Wam się z bezsmakową papką ze szpitala, ta propozycja na pewno wymaże to wspomnienie.

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka myjemy i gotujemy w bulionie warzywnym przez około 15 minut. Ugotowane piersi wyjmujemy, i kroimy w dużą kostkę. Ponownie wkładamy je do bulionu wraz z obranymi i pokrojonymi w mniejsze kawałki szparagami oraz pokrojonymi na 4 części plasterkami cukinii.

Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz płatkami papryki. Gotujemy około 8-10 minut. Odlewamy nieco wywaru, łączymy ze śmietanką oraz mąką i wlewamy przez sitko do kurczaka i warzyw. Gotujemy aż sos się zagęści. Serwujemy z ryżem lub pieczywem.

Smacznego!