Pulpety w sosie z grzybów leśnych
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
60 min.
Poziom trudności
Łatwe
Ilość porcji
4 porcje
Potrzebne akcesoria
Garnek, rondel, cedzak, akcesoria kuchenne.
Lista produktów
Na pulpety:
- 0,5kg mielonego mięsa z indyka
- 1 kajzerka
- ½ szklanki mleka
- jajko
- suszony majeranek,
- natka pietruszki suszona lub świeża
- sól, czarny pieprz, ostra papryka
- mąka do obtoczenia
- oliwa do smażenia
Na sos:
- 300-350 świeżych grzybów leśnych lub 120g suszonych
- jeśli używamy grzybów świeżych szklanka bulionu warzywnego
- ½ szklanki słodkiej śmietanki 12%
- łyżka maki pszennej
- ząbek czosnku
- oliwa do podsmażenia
- mała cebula
- liść laurowy 2-3 szt
- ziele angielskie 2-3 szt
Klasyczne danie z sezonowymi grzybami
Klasyczne klopsiki najczęściej serwujemy z sosem pieczeniowym lub koperkowym. Delikatne mięso indycze doskonale komponuje się z kremowym sosem śmietanowo-grzybowym. W sezonie jesiennym możemy przygotować go z grzybów świeżych, poza sezonem z suszonych.
Sposób przygotowania sosu:
Świeże grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na kawałki. Jeśli używamy suszonych zalewamy je około 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy a następnie szklimy w rondlu na oliwie.
Dodajemy grzyby świeże lub ugotowane i odsączone suszone. Przesmażamy chwilę az nadmiar wody odparuje i podsypujemy niewielka ilością maki pszennej. Podlewamy całość bulionem warzywnym lub woda z gotowania grzybów.
Dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, sól i czarny pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 15 minut a następnie dodajemy śmietankę zahartowaną chochelką gorącego wywaru grzybowego. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Sposób przygotowania pulpetów:
Bułkę namaczamy w mleku. Przyduszamy czymś cięższym aby nie wypłynęła np. miseczka z wodą. Z mięsa mielonego, uprzednio namoczonej i odciśniętej bułki, jajka oraz przypraw wyrabiamy jednolitą masę.
Formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w mące. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i smażymy kuleczki na złoto ze wszystkich stron. Obsmażone klopsy zalewamy uprzednio przygotowanym sosem grzybowym i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Serwujemy posypane świeżymi ziołami w towarzystwie ziemniaczanego puree.