Pulpety w sosie z grzybów leśnych

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    60 min.

  • Poziom trudności

    Łatwe

  • Ilość porcji

    4 porcje

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek, rondel, cedzak, akcesoria kuchenne.

Pulpety 1030x634 - Pulpety w sosie z grzybów leśnych

Lista produktów

Na pulpety:

  • 0,5kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 kajzerka
  • ½ szklanki mleka
  • jajko
  • suszony majeranek,
  • natka pietruszki suszona lub świeża
  • sól, czarny pieprz, ostra papryka
  • mąka do obtoczenia
  • oliwa do smażenia

Na sos:

  • 300-350 świeżych grzybów leśnych lub 120g suszonych
  • jeśli używamy grzybów świeżych szklanka bulionu warzywnego
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 12%
  • łyżka maki pszennej
  • ząbek czosnku
  • oliwa do podsmażenia
  • mała cebula
  • liść laurowy 2-3 szt
  • ziele angielskie  2-3 szt

Klasyczne danie z sezonowymi grzybami

Klasyczne klopsiki najczęściej serwujemy z sosem pieczeniowym lub koperkowym. Delikatne mięso indycze doskonale komponuje się z kremowym sosem śmietanowo-grzybowym. W sezonie jesiennym możemy przygotować go z grzybów świeżych, poza sezonem z suszonych.

Sposób przygotowania sosu:

Świeże grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na kawałki. Jeśli używamy suszonych zalewamy je około 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy a następnie szklimy w rondlu na oliwie.

Dodajemy grzyby świeże lub ugotowane i odsączone suszone.  Przesmażamy chwilę az nadmiar wody odparuje i podsypujemy niewielka ilością maki pszennej. Podlewamy całość bulionem warzywnym lub woda z gotowania grzybów.

Dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, sól i czarny pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 15 minut a następnie dodajemy śmietankę zahartowaną chochelką gorącego wywaru grzybowego. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

Sposób przygotowania pulpetów:

Bułkę namaczamy w mleku. Przyduszamy czymś cięższym aby nie wypłynęła np. miseczka z wodą. Z mięsa mielonego, uprzednio namoczonej i odciśniętej bułki, jajka oraz przypraw wyrabiamy jednolitą masę.

Formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w mące. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i smażymy kuleczki na złoto ze wszystkich stron. Obsmażone klopsy zalewamy uprzednio przygotowanym sosem grzybowym i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Serwujemy posypane świeżymi ziołami w towarzystwie ziemniaczanego puree.

Smacznego!