Wołowina duszona w winie z warzywami

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    2 godziny + 5 godzin marynowanie

  • Poziom trudności

    Łatwe

  • Ilość porcji

    6 porcji

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek, patelnia, akcesoria kuchenne.

WołowinaWWinie 1030x578 - Wołowina duszona w winie z warzywami

Lista produktów

  • 1,2 kg wołowiny
  • 2 duże marchwie
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 małych cebul
  • 5-6 liści laurowych
  • 2 gałązki świeżego tymianku lub zamiennie dwie łyżki suszonego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • butelka wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina
  • olej do smażenia
  • sol do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4-6 ziaren pieprzu
  • 3-5 kulki ziela angielskiego
  • 400g małych pieczarek

Wyjątkowy pomysł na obiad

Bardzo miękkie i soczyste mięso o wyrazistym smaku, duszone niespiesznie z dodatkiem sporej ilości cebulki, marchwią oraz czerwonym winem.  Przygotowanie tego dania jest czasochłonne ale nie pracochłonne. Większą część czasu mięso dusi się pod przykryciem na małym ogniu.

Sposób zamarynowania mięsa:

Warzywa grubo kroimy: marchew na 2-3 centymetrowe kawałki, cebule na ćwiartki ząbki czosnku na pół. Wołowinę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w grubą kostkę o boku około 4-4 centymetrów. Mięso, warzywa, liść laurowy, tymianek oraz gałązki natki związane białą nitką wkładamy do garnka i zalewamy winem. Wstawiamy do lodówki na około 5h.

Sposób przygotowania mięsa:

Wyjmujemy mięso z marynaty, którą zachowujemy, i starannie je osuszamy. Garnek w którym będziemy dusić mięso umieszczamy na płycie grzewczej. Na dużym ogniu, na oleju przesmażamy wołowinę. Mięso powinno być dobrze przesmażone z każdej strony.

Obsmażoną wołowinę posypujemy solą i mąką pszenną, chwilę mieszamy, aż nieco się zarumieni. Do mięsa dodajemy cebulę z marynaty i wg potrzeby nieco oleju. Przesmażamy do zeszklenia. Dodajemy wino w którym marynowało się mięso razem z ziołami i marchwią oraz ziarna pieprzu i ziele angielskie. Dolewamy tyle wody aby mięso było cale przykryte. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 2h od czasu do czasu mieszając.

Na pół godziny przed końcem duszenia do mięsa dodajemy podsmażone na niewielkiej ilości masła lub oleju pieczarki. Sprawdzamy intensywność smaku sosu. Jeśli wydaje się niewystarczająco esencjonalny możemy go nieco zredukować kontynuując gotowanie bez pokrywki do pożądanego stanu. Serwujemy z kasza gryczana lub pyzami i modrą kapustą.

Smacznego!