Dżem pomarańczowy z cynamonem

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    60 min.

  • Poziom trudności

    Łatwe

  • Ilość porcji

    3 słoiki po 250g

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek, nóż, blender

Drzem 1030x634 - Dżem pomarańczowy z cynamonem

Lista produktów

  • 10 pomarańczy
  • skórka otarta z czterech pomarańczy
  • 3 laski cynamonu
  • szklanka cukru

Sposób przygotowania

Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.

Pomarańcze parzymy wrzątkiem i szorujemy szczoteczką żeby pozbawić je pestycydów. Owoce obieramy ze skorki i białych błonek. Z czterech sztuk ścieramy na tarce o drobnych oczkach skórkę. Owoce wraz ze skórką, laskami cynamonu i cukrem umieszczamy w garnku (najlepiej z grubym dnem) i gotujemy na bardzo małym ogniu aż dżem stanie się szklisty i gęsty. Wyciągamy laski cynamonu. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Jeżeli wolimy dżem z kawałkami owoców na etapie przygotowania owoców powinniśmy pomarańcze wyfiletować pozostawiając miąższ całkowicie pozbawiony białych skórek i błonek.

Gorącą konfiturę przekładamy do uprzednio przygotowanych słoików. Nie ma potrzeby wekowania.

Smacznego!