Jak dbać o naczynia emaliowane? Sprawdź najważniejsze zasady
Decydując się na zakup naczyń, które mają nam posłużyć na lata, wybór naturalnie pada na niezawodne naczynia emaliowane. Fakt – słyną z ponadczasowości i trwałości, choć nie należy zapominać o odpowiedniej pielęgnacji garnków emaliowanych. Nawet o największy skarb należy dbać, dlatego zachowanie kilku podstawowych zasad przedłuży ich trwałość i sprawi, że będziemy mogli się cieszyć niesłabnącym komfortem gotowania niemalże dożywotnio.
Pielęgnacja naczyń emaliowanych
Emalia to szklista powłoka o specjalnych właściwościach. Dzięki gładkiej i szczelnej strukturze uniemożliwia gromadzenie się i rozwój bakterii, dzięki czemu pozostaje higieniczna czysta i gwarantuje bezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Ma to duży wpływ na jakość przyrządzanych potraw, które są zdrowsze i smaczniejsze.
Emaliowana powierzchnia jest łatwa w utrzymaniu. Nie trzeba więc specjalnie zastanawiać się nad tym, jak myć garnki emaliowane. Gdy powłoka nie zostanie przypalona, wystarczy standardowa pielęgnacja w postaci roztworu z kilku kropli płynu do mycia naczyń z ciepłą wodą. To sprawi, że błyszcząca warstwa nie straci swoich właściwości. Jeśli jednak zdarzy się, że garnek zostanie spalony, jest prosty i sprawdzony sposób na usunięcie przypaleń.
Niezawodny sposób na spalony garnek
Na początek musimy dobrze wypłukać garnek, by pozbyć się resztek przypalonego jedzenia. Do naczynia wsypujemy sporą ilość soli lub sody oczyszczonej i zalewamy wodą, do poziomu powstałego przypalenia. Następnie całość gotujemy, a gdy woda wystygnie, wylewamy ją i dokładnie myjemy ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Jeśli pozostaną mocno zabrudzone miejsca, można je delikatnie potraktować gąbka z niewielką ilością soli.
Kiedy już wiemy, jak postępować z przypalonym naczyniem, warto również zapamiętać, jak pod żadnym pozorem nie należy myć przypalonego garnka. Żrące środki chemiczne, czy nawet mleczka do czyszczenia mogą prowadzić do trwałych uszkodzeń powłoki, a w skrajnych przypadkach mieć również negatywny wpływ na nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Należy także uzmysłowić sobie, że zbyt intensywne szorowanie przy użyciu metalowych zmywaków, szczotek i skrobaków może tylko trwale uszkodzić powierzchnię naczynia.
Jak usunąć przebarwienia z garnków emaliowanych?
Zarówno syntetyczne barwniki spożywcze, jak i te naturalnie, występujące w codziennym pożywieniu np. w ziemniakach, marchwi czy burakach mogą powodować przebarwienia na garnku podczas gotowania. Powstawanie odbarwień wewnątrz naczynia jest zjawiskiem całkowicie naturalnym, dotyczy wszystkich typów naczyń, jednakże szczególnie uwidacznia się na jasnych powłokach. Istnieją domowe sposoby na usunięcie zabrudzeń na garnkach. Okazuje się, że pogromcą przebarwień mogą być produkty, które każdy ma w swojej kuchennej szafce. Wystarczy ocet, soda oczyszczona lub kwasek cytrynowy, by skutecznie rozprawić się z uporczywymi zabrudzeniami.
Jak wyczyścić czajnik emaliowany?
Charakterystyczny biały nalot pojawiający się w czajniku jest wynikiem osadzania się kamienia. Zbyt twarda woda jest zmorą większości gospodarstw domowych. Kamień nie tylko brudzi naczynie, ale jest też trudny w czyszczeniu i ma tendencję do nawracania. Kamień w czajniku znacząco wpływa na zmianę smaku kawy czy herbaty, ale również może powodować uszkodzenia wewnątrz urządzenia i skracać jego żywotność. Dlatego też tak ważne jest regularne odkamienianie, zwłaszcza naturalnymi i sprawdzonymi domowymi sposobami. Pamiętajmy, że chemikalia mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia.
Sposoby na skutecznie usunięcie kamienia z czajnika
Woda z octem (proporcja 1:1)
Do czyszczonego czajnika wlewamy taką samą ilość wody i octu. Następnie gotujemy w nim przygotowany roztwór. Po zagotowaniu odstawiamy przynajmniej na godzinę. W tym czasie roztwór skutecznie rozprawi się z kamiennym osadem. Po upływie wyznaczonego czasu wylewamy całość i płuczemy czajnik samą wodą. Zapachu octu pozbędziemy się po 2-3 krotnym przegotowaniu i wylaniu wody.
Woda z kwaskiem cytrynowym
Czajnik napełniamy wodą, najlepiej do poziomu, w jakim zazwyczaj wlewamy wodę i dodajemy 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Proporcje składników zależą od wielkości osadu. Następnie doprowadzamy roztwór do wrzenia i pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu opróżniamy czajnik i płuczemy z pozostałości. Podobnie, jak w przypadku odkamieniania, należy 2-3 razy przegotować wodę i wylać, zanim uznamy, że czajnik jest gotowy do użycia.