Śledzik korzenny
Podstawowe informacje
Poziom trudności
Łatwy
Ilość porcji
2
Potrzebne akcesoria
Duży, szklany słoik
Kaloryczność
390 kcal/porcja
Lista produktów
- 400 g filetów śledziowych a’la matias
- 2-3 szalotki
- 2 łyżki musztardy dijon
- łyżeczka miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka przyprawy maggi
- szklanka oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól, czarny pieprz
- 2-3 listki laurowe
- gwiazdka anyżu
- 5-6 goździków
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- mleko do wymoczenia śledzi
Śledzia możemy przygotować na setki sposobów. Dla poszukujących nowych smaków polecamy śledzia marynowanego w przyprawach korzennych z cebulką szalotką i olejem.
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone i w razie potrzeby ponownie wymoczyć. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami.
Musztardę, miód, sok z cytryny, maggi i olej mieszamy. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, goździki, anyż, cynamon oraz sól i czarny pieprz.
Śledzie układać w słoiku przekładając posiekaną w piórka cebulka. Całość zalać zalewą z przyprawami. Wstawić do lodówki na 1-2 dni, aż się przegryzą.
Smacznego!
kontakt
Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno
E-mail: biuro@emaliasilesia.pl
Tel. kom.: 695 450 119