Śledzik korzenny

Podstawowe informacje

  • Poziom trudności

    Łatwy

  • Ilość porcji

    2

  • Potrzebne akcesoria

    Duży, szklany słoik

  • Kaloryczność

    390 kcal/porcja

swiateczna przystawka szybki przepis na sledzia silesia przepis na sledzik korzenny z cynamonem e1576062838167 1030x659 - Śledzik korzenny

Lista produktów

  • 400 g filetów śledziowych a’la matias
  • 2-3 szalotki
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka przyprawy maggi
  • szklanka oleju roślinnego np. rzepakowego
  • sól, czarny pieprz
  • 2-3 listki laurowe
  • gwiazdka anyżu
  • 5-6 goździków
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • mleko do wymoczenia śledzi

Śledzia możemy przygotować na setki sposobów. Dla poszukujących nowych smaków polecamy śledzia marynowanego w przyprawach korzennych z cebulką szalotką i olejem.

Sposób przygotowania:

Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone i w razie potrzeby ponownie wymoczyć. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami.

Musztardę, miód, sok z cytryny, maggi i olej mieszamy. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, goździki, anyż, cynamon oraz sól i czarny pieprz.

Śledzie układać w słoiku przekładając posiekaną w piórka cebulka. Całość zalać zalewą z przyprawami. Wstawić do lodówki na 1-2 dni, aż się przegryzą.

Smacznego!

© Copyright - Silesia