Dżem pomarańczowy z cynamonem
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
60 min.
Poziom trudności
Łatwe
Ilość porcji
3 słoiki po 250g
Potrzebne akcesoria
Garnek, nóż, blender
Lista produktów
- 10 pomarańczy
- skórka otarta z czterech pomarańczy
- 3 laski cynamonu
- szklanka cukru
Sposób przygotowania
Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
Pomarańcze parzymy wrzątkiem i szorujemy szczoteczką żeby pozbawić je pestycydów. Owoce obieramy ze skorki i białych błonek. Z czterech sztuk ścieramy na tarce o drobnych oczkach skórkę. Owoce wraz ze skórką, laskami cynamonu i cukrem umieszczamy w garnku (najlepiej z grubym dnem) i gotujemy na bardzo małym ogniu aż dżem stanie się szklisty i gęsty. Wyciągamy laski cynamonu. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Jeżeli wolimy dżem z kawałkami owoców na etapie przygotowania owoców powinniśmy pomarańcze wyfiletować pozostawiając miąższ całkowicie pozbawiony białych skórek i błonek.
Gorącą konfiturę przekładamy do uprzednio przygotowanych słoików. Nie ma potrzeby wekowania.