Czerwona kapusta ze skwarkami i suszonymi pomidorami
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
30 min.
Poziom trudności
Łatwe
Ilość porcji
8
Potrzebne akcesoria
Garnek, rondel, tarka, półmisek.
Lista produktów
- ½ czerwonej kapusty
- 1l bulionu warzywnego
- 2 średnie marchewki
- 8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
- 150g parzonego boczku
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, czarny pieprz
Tradycja w nowoczesnym wydaniu
Modra kapusta kojarzy się z kuchnią śląską, gdzie tradycyjnie podawana jest z roladą
i kluskami. Ta wersja zdecydowanie przypadnie do gustu miłośnikom mięsa. Dodatek boczku jest bardzo wyrazisty a suszone pomidory dodają nieco słodyczy i głębi smaku.
Sposób przygotowania kapusty
Kapustę i marchew myjemy. Kapustę i marchew dość drobno szatkujemy lub ścieramy na dużych oczkach robota kuchennego. Warzywa umieszczamy w sporym garnku i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy pokrojone na pól kawałki suszonych pomidorów i gotujemy na średnim ogniu aż kapusta i marchew będą półtwarde.
Przygotowanie zasmażki
W czasie gdy warzywa się gotują w osobnym rondelku podsmażamy pokrojony w paski boczek. Gdy część tłuszczu się wytopi dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ząbki czosnku posiekane w plasterki. Przesmażamy aż cebula się zeszkli a boczek wytopi. Łączymy boczek z cebulką z kapustą i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.