Chłopski garnek z kiełbasą
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
60’
Poziom trudności
Łatwy
Ilość porcji
6-8
Potrzebne akcesoria
garnek, drewniana łopatka
Kaloryczność
530 kcal/porcja
Lista produktów
- 4 szt. kiełbasy zwyczajnej/śląskiej etc
- 350 g parzonego boczku
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- 2 średnie marchewki
- strąk czerwonej cebuli
- 2-3 gałązki selera naciowego
- majeranek, tymianek, oregano, słodka i ostra papryka, czarny pieprz, sól
- około 500 ml bulionu
- 1 puszka pomidorów pelatti
- 1 puszka białej fasoli
- ½ pęczka natki pietruszki
Pyszne danie jednogarnkowe z kiełbasą, boczkiem, papryką i pomidorami. W smaku przypomina nieco leczo czy fasolkę po bretońsku. Bardzo sycące, rozgrzewające, idealne na jesień i zimę.
Sposób przygotowania:
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Boczek przesmażyć na małym ogniu w garnku o grubym dnie, aż zacznie skwierczeć i wytapiać tłuszcz. Dołożyć kiełbasę i przesmażyć , aż się zarumieni. Dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty czosnek i raz po raz mieszając przesmażyć 3-5 minut.
Marchew i seler posiekać w plasterki, paprykę w kostkę. Warzywa dodać do kiełbasy z boczkiem razem z przyprawami. Wlać podgrzany bulion i gotować kolejne 5 minut. Po tym czasie dodać odsączona fasole oraz pomidory pelatti. Gotować, aż warzywa będą al dente. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Natkę drobno posiekać. Wymieszać.
Serwować na ciepło z pieczywem.
Smacznego!
kontakt
Altom sp. z o.o. Sp.k.
Ul. Roosevelta 116a
62-200 Gniezno
E-mail: biuro@emaliasilesia.pl
Tel. kom.: 695 450 119