Chłopski garnek z kiełbasą

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    60’

  • Poziom trudności

    Łatwy

  • Ilość porcji

    6-8

  • Potrzebne akcesoria

    garnek, drewniana łopatka

  • Kaloryczność

    530 kcal/porcja

chlopski garnek silesia emaliowany 1030x696 - Chłopski garnek z kiełbasą

Lista produktów

  • 4 szt. kiełbasy zwyczajnej/śląskiej  etc
  • 350 g parzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • strąk czerwonej cebuli
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • majeranek, tymianek, oregano, słodka i ostra papryka, czarny pieprz, sól
  • około 500 ml bulionu
  • 1 puszka pomidorów pelatti
  • 1 puszka białej fasoli
  • ½ pęczka natki pietruszki

Pyszne danie jednogarnkowe z kiełbasą, boczkiem, papryką i pomidorami. W smaku przypomina nieco leczo czy fasolkę po bretońsku. Bardzo sycące, rozgrzewające, idealne na jesień i zimę.

Sposób przygotowania:

Boczek i kiełbasę  pokroić  w kostkę. Boczek przesmażyć na małym ogniu w garnku o grubym  dnie, aż zacznie skwierczeć i  wytapiać tłuszcz.  Dołożyć kiełbasę i przesmażyć , aż się zarumieni. Dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty czosnek i raz po raz mieszając przesmażyć 3-5 minut.

Marchew i seler posiekać w plasterki, paprykę w kostkę. Warzywa dodać do kiełbasy  z boczkiem razem z przyprawami.  Wlać podgrzany bulion i gotować kolejne 5 minut. Po tym czasie dodać odsączona fasole oraz pomidory pelatti. Gotować, aż warzywa będą al dente. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Natkę drobno posiekać. Wymieszać.

Serwować na ciepło z pieczywem.

Smacznego!

© Copyright - Silesia