Czerwona kapusta ze skwarkami i suszonymi pomidorami

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    30 min.

  • Poziom trudności

    Łatwe

  • Ilość porcji

    8

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek, rondel, tarka, półmisek.

KapustaZeSkwarkami 1030x634 - Czerwona kapusta ze skwarkami i suszonymi pomidorami

Lista produktów

  • ½ czerwonej kapusty
  • 1l bulionu warzywnego
  • 2 średnie marchewki
  • 8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 150g parzonego boczku
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, czarny pieprz

Tradycja w nowoczesnym wydaniu

Modra kapusta kojarzy się z kuchnią śląską, gdzie tradycyjnie podawana jest z roladą
i kluskami. Ta wersja zdecydowanie przypadnie do gustu miłośnikom mięsa. Dodatek boczku jest bardzo wyrazisty a suszone pomidory dodają nieco słodyczy i głębi smaku.

Sposób przygotowania kapusty

Kapustę i marchew myjemy. Kapustę i marchew dość drobno szatkujemy lub ścieramy na dużych oczkach robota kuchennego. Warzywa umieszczamy w sporym garnku i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy pokrojone na pól kawałki suszonych pomidorów i gotujemy na średnim ogniu aż kapusta i marchew będą półtwarde.

Przygotowanie zasmażki

W czasie gdy warzywa się gotują w osobnym rondelku podsmażamy pokrojony w paski boczek. Gdy część tłuszczu się wytopi dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ząbki czosnku posiekane w plasterki. Przesmażamy aż cebula się zeszkli a boczek wytopi. Łączymy boczek z cebulką z kapustą i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Smacznego!