Dorsz gotowany z warzywami
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
30 min.
Poziom trudności
Łatwe
Ilość porcji
4
Potrzebne akcesoria
Garnek, rondel, łyżka cedzakowa.
Lista produktów
- 600g filetów z dorsza (zastępczo morszczuka czy mintaja)
- sok z ½ cytryny
- 2 białe cebule
- 2 marchwie
- korzeń pietruszki
- ½ dużego selera
- por
- liść laurowy 3-4 szt
- ziele angielskie 5-6 szt
- ziarna czarnego pieprzu 5-6 szt
- sól do smaku
Sos chrzanowy:
- 4 łyżki dobrego tartego chrzanu
- 4 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
- sok z ½ cytryny
- sól, czarny pieprz
Ryby naturalne źródło witamin
Ryby często goszczą na naszych stołach w formie smażonej. Równie smaczną i znacznie zdrowszą propozycją jest ryba gotowana w wywarze z warzywami. Z jej delikatnym smakiem doskonale komponuje się sos chrzanowy z sokiem z cytryny.
Sposób przygotowania ryby
Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na porcje. Doprawić z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
Sposób przygotowania warzyw
Warzywa umyć i obrać. Marchew, pietruszkę pozostawić w całości, połówkę selera podzielić na dwie części. Cebule obrać i naciąć do połowy na krzyż (będzie łatwiej oddawać smak do wywaru). Por oczyścić i związać białą nitką. Wszystkie warzywa umieścić w dużym garnku, dodać przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Całość zalać zimną wodą i gotować o miękkości warzyw.
Łączenie składników
Warzywa wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Marchew, seler i pietruszkę pokroić w cienkie słupki. Delikatnie łyżką cedzakową włożyć rybę do gorącego wywaru. Gotować na małym ogniu około 5-7 minut w zależności od wielkości porcji ryby, odcedzić. Przygotowanie sosu: chrzan, majonez lub jogurt oraz sok z cytryny dokładnie łączymy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Na talerzach układamy słupki warzyw a na nich kawałki ugotowanej ryby. Całość serwujemy z przygotowanym sosem oraz startą skórką z cytryny.