Dorsz gotowany z warzywami

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    30 min.

  • Poziom trudności

    Łatwe

  • Ilość porcji

    4

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek, rondel, łyżka cedzakowa.

DorszGotowany 1030x634 - Dorsz gotowany z warzywami

Lista produktów

  • 600g filetów z dorsza (zastępczo morszczuka czy mintaja)
  • sok z ½ cytryny
  • 2 białe cebule
  • 2 marchwie
  • korzeń pietruszki
  • ½ dużego selera
  • por
  • liść laurowy 3-4 szt
  • ziele angielskie 5-6 szt
  • ziarna czarnego pieprzu 5-6 szt
  • sól do smaku

Sos chrzanowy:

  • 4 łyżki dobrego tartego chrzanu
  • 4 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
  • sok z ½ cytryny
  • sól, czarny pieprz

Ryby naturalne źródło witamin

Ryby często goszczą na naszych stołach w formie smażonej. Równie smaczną i znacznie zdrowszą propozycją jest ryba gotowana w wywarze z warzywami. Z jej delikatnym smakiem doskonale komponuje się sos chrzanowy z sokiem z cytryny.

Sposób przygotowania ryby

Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na porcje. Doprawić z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.

Sposób przygotowania warzyw

Warzywa umyć i obrać. Marchew, pietruszkę pozostawić w całości, połówkę selera podzielić na dwie części. Cebule obrać i naciąć do połowy na krzyż (będzie łatwiej oddawać smak do wywaru). Por oczyścić i związać białą nitką. Wszystkie warzywa umieścić w dużym garnku, dodać przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Całość zalać zimną wodą i gotować o miękkości warzyw.

Łączenie składników

Warzywa wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Marchew, seler i pietruszkę pokroić w cienkie słupki. Delikatnie łyżką cedzakową włożyć rybę do gorącego wywaru. Gotować na małym ogniu około 5-7 minut w zależności od wielkości porcji ryby, odcedzić. Przygotowanie sosu: chrzan, majonez lub jogurt oraz sok z cytryny dokładnie łączymy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Na talerzach układamy słupki warzyw a na nich kawałki ugotowanej ryby. Całość serwujemy z przygotowanym sosem oraz startą skórką z cytryny.

Smacznego!