Kartacze z mięsem
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
70 min.
Poziom trudności
Średniozaawansowany
Ilość porcji
22-25 sztuk
Potrzebne akcesoria
Garnek, tarka, tłuczek, sitko
Lista produktów
Ciasto:
- 2,5 kg ziemniaków
- 8-9 ziemniaków ugotowanych dużych
- 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
Farsz:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- pieprz czarny
- sól
- majeranek
- jajko
- 2 białe cebule
- 1 marchewki
- ½ selera
Dodatkowo:
- 2 białe cebule
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub w robocie kuchennym, wylać na sitko żeby odciekły, odcisnąć. Sok z ziemniaków zachować.
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę lub utłuc dokładnie tłuczkiem. Surowe, odciśnięte ziemniaki wymieszać z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną która wytrąciła się z soku z ziemniaków, lekko posolić i wyrobić ciasto, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie mięsa
Mięso pokroić na kawałki, ugotować z dodatkiem jednej cebuli, marchwi i selera. Mięso zmielić przez maszynkę razem z marchwią i selerem, dodać startą na tarce o małych oczkach cebulę, sól, świeżo mielony czarny pieprz, roztarty majeranek oraz jajko i dokładnie wyrobić farsz.
Przygotowanie kartaczy
Odrywać kawałki ziemniaczanego ciasta, rozpłaszczyć dłonią, nałożyć porcje farszu i uformować kartacze o podłużnym kształcie. Gotować w lekko osolonej wodzie około 15-20 minut. Podawać w towarzystwie przesmażonej na oliwie cebulki.