Zupa z groszku z chipsem z boczku

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    30 min.

  • Poziom trudności

    Łatwe

  • Ilość porcji

    4 porcje

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek, mikser, akcesoria kuchenne

zupagroszek 1030x634 - Zupa z groszku z chipsem z boczku

Lista produktów

  • 2 białe cebule
  • 2 łyżki masła
  • 900g zielonego groszku (2 opakowania)
  • pęczek natki pietruszki
  • 1l bulionu warzywnego/drobiowego
  • 500ml mleka
  • sól, czarny pieprz, tymianek

Kremowa zupa uwodząca pięknym, zielonym kolorem. Propozycja ciepłego obiadu do przygotowania w 25-30 minut. W dodatku można ją przygotować nie mając niemal nic w lodówce… wystarczy groszek na dnie zamrażalki.

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy groszek i zalewamy bulionem, tak aby przykrył warzywa.

Dodajemy oberwane listki z natki pietruszki i 1-2 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczkę suszonego. Gotujemy pod przykryciem kilka minut do miękkości groszku. Dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy, najlepiej w mikserze kielichowym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

W czasie gdy gotuje się zupa, cienko pokrojone plasterki boczku umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 6-8 minut do uzyskania chrupiącej konsystencji.

Zupę serwujemy z dodatkiem chipsa z boczku oraz kleksem jogurtu naturalnego.

Smacznego!