Kartacze z mięsem

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    70 min.

  • Poziom trudności

    Średniozaawansowany

  • Ilość porcji

    22-25 sztuk

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek, tarka, tłuczek, sitko

Kartacze 1030x634 - Kartacze z mięsem

Lista produktów

Ciasto:

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 8-9 ziemniaków ugotowanych dużych
  • 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej

Farsz:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • pieprz czarny
  • sól
  • majeranek
  • jajko
  • 2 białe cebule
  • 1 marchewki
  • ½ selera

Dodatkowo:

  • 2 białe cebule
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub w robocie kuchennym, wylać na sitko żeby odciekły, odcisnąć. Sok z ziemniaków zachować.

Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę lub utłuc dokładnie tłuczkiem. Surowe, odciśnięte ziemniaki wymieszać z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną która wytrąciła się z soku z ziemniaków, lekko posolić i wyrobić ciasto, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie mięsa

Mięso pokroić na kawałki, ugotować z dodatkiem jednej cebuli, marchwi i selera. Mięso zmielić przez maszynkę razem z marchwią i selerem, dodać startą na tarce o małych oczkach cebulę, sól, świeżo mielony czarny pieprz, roztarty majeranek oraz jajko i dokładnie wyrobić farsz.

Przygotowanie kartaczy

Odrywać kawałki ziemniaczanego ciasta, rozpłaszczyć dłonią, nałożyć porcje farszu i uformować kartacze o podłużnym kształcie. Gotować w lekko osolonej wodzie około 15-20 minut. Podawać w towarzystwie przesmażonej na oliwie cebulki.