Zalewajka

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    40 min.

  • Poziom trudności

    Łatwy

  • Ilość porcji

    8 porcji

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek, patelnia, akcesoria kuchenne.

Zalewajka 1030x634 - Zalewajka

Lista produktów

  • 2l bulionu warzywnego
  • 3-4 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 100g wędzonego boczku
  • 200g wędzonej kiełbasy
  • 12-14 suszonych grzybów leśnych
  • 300g ziemniaków
  • 500ml zakwasu na żurek
  • 100ml śmietanki kremówki
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • łyżka suszonego majeranku

Zupa dobra na każdą porę roku

Tradycyjna „zalewajka” to prosta, robotnicza zupa rodem z ziemi łódzkiej. Łączy w sobie aromat leśnych grzybów, kwaskowy smak żytniego zakwasu i solidna „wkładkę” z boczku i kiełbasy. Jest bardzo treściwa i nieco zbliżona smakiem do białego barszczu, jednak jej smak jest zdecydowanie bardziej złożony.

Sposób przygotowania

Bulion wlewamy do dużego garnka. Zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

Na patelni podsmażamy pokrojony w plasterki boczek i kiełbasę. Mięso dodajemy do bulionu razem z suszonymi grzybami, majerankiem oraz obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną około 15-20 minut. Wlewamy zakwas i gotujemy jeszcze około 5 minut. Śmietankę zahartowujemy nabierka gorącej zupy. Dodajemy do garnka.

Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym  czarnym pieprzem.

Smacznego!