Zalewajka
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
40 min.
Poziom trudności
Łatwy
Ilość porcji
8 porcji
Potrzebne akcesoria
Garnek, patelnia, akcesoria kuchenne.
Lista produktów
- 2l bulionu warzywnego
- 3-4 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 100g wędzonego boczku
- 200g wędzonej kiełbasy
- 12-14 suszonych grzybów leśnych
- 300g ziemniaków
- 500ml zakwasu na żurek
- 100ml śmietanki kremówki
- sól i czarny pieprz do smaku
- łyżka suszonego majeranku
Zupa dobra na każdą porę roku
Tradycyjna „zalewajka” to prosta, robotnicza zupa rodem z ziemi łódzkiej. Łączy w sobie aromat leśnych grzybów, kwaskowy smak żytniego zakwasu i solidna „wkładkę” z boczku i kiełbasy. Jest bardzo treściwa i nieco zbliżona smakiem do białego barszczu, jednak jej smak jest zdecydowanie bardziej złożony.
Sposób przygotowania
Bulion wlewamy do dużego garnka. Zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Na patelni podsmażamy pokrojony w plasterki boczek i kiełbasę. Mięso dodajemy do bulionu razem z suszonymi grzybami, majerankiem oraz obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną około 15-20 minut. Wlewamy zakwas i gotujemy jeszcze około 5 minut. Śmietankę zahartowujemy nabierka gorącej zupy. Dodajemy do garnka.
Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.