Zupa z groszku z chipsem z boczku
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
30 min.
Poziom trudności
Łatwe
Ilość porcji
4 porcje
Potrzebne akcesoria
Garnek, mikser, akcesoria kuchenne
Lista produktów
- 2 białe cebule
- 2 łyżki masła
- 900g zielonego groszku (2 opakowania)
- pęczek natki pietruszki
- 1l bulionu warzywnego/drobiowego
- 500ml mleka
- sól, czarny pieprz, tymianek
Kremowa zupa uwodząca pięknym, zielonym kolorem. Propozycja ciepłego obiadu do przygotowania w 25-30 minut. W dodatku można ją przygotować nie mając niemal nic w lodówce… wystarczy groszek na dnie zamrażalki.
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy groszek i zalewamy bulionem, tak aby przykrył warzywa.
Dodajemy oberwane listki z natki pietruszki i 1-2 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczkę suszonego. Gotujemy pod przykryciem kilka minut do miękkości groszku. Dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy, najlepiej w mikserze kielichowym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
W czasie gdy gotuje się zupa, cienko pokrojone plasterki boczku umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 6-8 minut do uzyskania chrupiącej konsystencji.
Zupę serwujemy z dodatkiem chipsa z boczku oraz kleksem jogurtu naturalnego.