Gotuj z Kasią Bosacką – Śląskie karminadle z puree z groszku i kapustą

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    90 min.

  • Poziom trudności

    Średni

  • Ilość porcji

    6 porcji

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek, brytfanna, miska, akcesoria kuchenne.

Mielone karminadle 1030x687 - Gotuj z Kasią Bosacką - Śląskie karminadle z puree z groszku i kapustą

Lista produktów

Karminadle:

  • Ćwierć kilo mielonej wieprzowiny
  • ćwierć kilo mielonego indyka
  • pół czerstwej kajzerki plus mleko do namoczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • łyżka oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Puree z groszku:

  • pół kilo mrożonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Marchewka:

  • pół kilo marchewki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól

Ciapkapusta:

  • szklanka ugotowanych ziemniaków
  • pół szklanki kapusty kiszonej dobrej jakości
  • majeranek
  • świeży koperek

Sprawdź wyjątkowy przepis Kasi Bosackiej na śląskie karminadle z kapustą: