Pierogi z jesiennym farszem

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    60 min.

  • Poziom trudności

    Średni

  • Ilość porcji

    3 porcje

  • Potrzebne akcesoria

    Wałek do ciasta, wykrawacz / maszynka do pierogów, naczynia i akcesoria kuchenne

ŚWIETA_800

Lista produktów

Do zrobienia idealnego ciasta na pierogi potrzebujesz:

  • 0,5 kg mąki
  • około 1 szklanki wody
  • szczyptę soli
  • łyżkę oleju albo roztopionego masła

Pierogi w jesiennej odsłonie — wytrawne i na słodko

Jednym z najpopularniejszych dań w Polsce od dawna są pierogi. I nic dziwnego — dzięki temu, że ciasto można wypełnić różnego rodzaju farszami, jest to potrawa, która smakuje niemal każdemu. Łasuchy z chęcią sięgną po wersję na słodko, a zwolennicy tradycyjnych rozwiązań docenią tę wytrawną. Wśród zalet posiłku trzeba wymienić także łatwość i szybkość jego przyrządzenia. Co więcej, jeśli od razu nie zjesz całej porcji, pierogi bez obaw możesz zamrozić.

Jak przygotować idealne ciasto na pierogi?

Przygotowanie pierogów zacznij od połączenia mąki z solą. Następnie zalej te składniki ciepłą wodą z olejem lub roztopionym masłem. Dodanie zimnej sprawia, że później ciężko jest skleić ciasto. Kolejny krok to wyrobienie powstałej masy. Po skończeniu tej czynności odczekaj kilka minut — dzięki temu kolejne etapy przyrządzania potrawy będą łatwiejsze. Później musisz całość rozwałkować i za pomocą specjalnego wykrawacza lub zwykłej szklanki wyciąć z ciasta krążki, które następnie wypełnia się ulubionym farszem.

maszynka do pierogow pieroznica na duze pierogi calzone practic 15 cm 0207015676pwd - Rozsmakuj się w pysznych pierogach z jesiennym farszem

Wytrawne pierogi z jesiennym farszem

Podczas przyrządzania pierogów warto wykorzystać sezonowe produkty. Świetnym pomysłem jest zrobienie farszu z dyni. Warzywo warto docenić za zawartość witaminy A, która korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponadto stanowi ono źródło cennych potasu, magnezu oraz kwasu foliowego i błonnika, spowalniającego wchłanianie tłuszczu oraz regulującego poziom cukru we krwi.

WIETA 19 - Rozsmakuj się w pysznych pierogach z jesiennym farszem

Dynia doskonale smakuje w towarzystwie przypraw, ale farsz możesz urozmaicić, dodając niej np. ser pleśniowy lub mięso drobiowe. Wszystko zależy od tego, co lubisz jeść — jesień to doskonały czas na eksperymenty w kuchni. Jeżeli przygotowujesz danie na chłodniejszy, deszczowy dzień, możesz wzbogacić je o rozgrzewające dodatki, jak imbir, kurkuma czy chilli.

Pierogi na słodko — doskonałe na jesienny obiad

Ciasto świetnie smakuje wypełnione słodkim farszem. Amatorami tego wydania pierogów są szczególnie najmłodsi. Jesienią do przygotowania tej potrawy wykorzystaj jabłka, gruszki lub śliwki. Pierwsze zawierają wapń i podnoszą odporność, drugie — poprawiają możliwość koncentracji oraz wzmacniają organizm, a ostatnie regulują trawienie i poprawiają apetyt.

s1200 - Rozsmakuj się w pysznych pierogach z jesiennym farszem

Owoce możesz dowolnie ze sobą łączyć, całość doprawiając ulubionymi przyprawami, jak słodkawo-korzenny cynamon czy aromatyczna wanilia. Ugotowane i wyłożone na talerze słodkie pierogi warto udekorować samodzielnie przygotowaną puszystą bitą śmietaną oraz sosem, np. czekoladowym lub karmelowym. Tak przyrządzone danie bez wątpienia zachwyci zarówno młodszych, jak i starszych domowników.

W czym gotować pierogi?

Do gotowania pierogów warto wykorzystać garnki emaliowane. Dzięki nim przygotujesz nie tylko smaczne, lecz także zdrowe danie. Szklista powłoka naczyń sprawia, że nie rozwijają się na nich bakterie, co jest szczególnie ważne, gdy gotujesz dla dzieci lub jesteś alergikiem.

WIETA 18 - Rozsmakuj się w pysznych pierogach z jesiennym farszem

Emalia nie wchodzi w reakcję ze składnikami dań, co pozwala na zachowanie niepowtarzalnego smaku oraz aromatu wszystkich potraw. Garnki z tego tworzywa szybko się nagrzewają i na długo utrzymują ciepło — to ułatwia gotowanie. Co więcej, bez trudu utrzymasz je naczynia w czystości — wystarczy, że po skończonym gotowaniu przetrzesz je wilgotną ściereczką z płynem i opłuczesz pod bieżącą wodą.

WIETA 20 687x1030 - Rozsmakuj się w pysznych pierogach z jesiennym farszem