Zrazy wołowe
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
90 min.
Poziom trudności
Średni
Ilość porcji
4 porcje
Potrzebne akcesoria
Garnek/brytfanna, akcesoria kuchenne.
Lista produktów
- 1kg wołowiny (rostbef, ligawa, udziec)
- sól, czarny pieprz
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- nadzienie: 250g surowego boczku
- skórka chleba
- olej roślinny do smażenia
- 2 szklanki rosołu lub bulionu
- 2 małe cebule
- 1-2 łyżki mąki pszennej
Zrazy wołowe – tradycyjny polski obiad dla całej rodziny
Zrazy wołowe to klasyczne danie kuchni polskiej, które nieodłącznie kojarzy się z rodzinnymi obiadami i domowymi przyjęciami. Doczekało się mnóstwa wariantów z mięsem wieprzowym, mielonym a nawet drobiowym oraz równymi rodzajami wypełnienia. Dodatek boczku i skórki chleba sprawia, ze mięso jest soczyste, miękkie i bardzo aromatyczne.
Sposób przygotowania
Wołowinę kroimy na plastry, rozbijamy, doprawiamy z obu stron solą i czarnym pieprzem oraz smarujemy cienko musztardą. Jedną cebulę kroimy w piórka. Na każdym plastrze mięsa układamy po 2 plasterki boczku, na boczku wzdłuż brzegu układamy piórka cebuli oraz kawałek skórki chleba. Zwijamy roladki i spinamy szpilkami do zrazów. Zamiast szpilek do zrazów można użyć bawełnianej grubej nici, którą przed podaniem należy usunąć.
W płytkim garnku o szerokim dnie (lub brytfannie) rozgrzewamy olej i obsmażamy zrazy ze wszystkich stron następnie zalewamy gorącym rosołem/bulionem. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 60 minut. Zrazy wyjmujemy, usuwamy szpilki. Sos zagęszczamy mąką rozprowadzoną w 1/2 szklanki zimnej wody.
Chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.