Rodzinne gotowanie – pomysł na kreatywną zabawę w kuchni
Wspólne, rodzinne gotowanie to oryginalny sposób na wspólną zabawę i naukę z naszymi dziećmi. Lubimy gotować w asyście małych pomocników i przyglądać się wspólnej rodzinnej pracy w kuchni. To tu małe i duże dłonie wspólnie zagniatają ciasto, znad parujących garnków toczą się rozmowy na różne tematy, a dzieci kłócą się kto wyliże miskę po cieście.
Nauka przez zabawę?
Na co dzień oddzielamy zabawę od codziennych obowiązków. Zwykle mając mało czasu na przygotowanie posiłku, chcemy to zrobić szybko i sprawnie. Tym samym pozbawiamy siebie pomocy naszego dziecka, a nasze dziecko okazji do nauki przydatnych umiejętności. Warto to zmienić poprzez wspólne gotowanie.
Rodzinne gotowanie pozwala spędzić wspólnie czas, porozmawiać jak minął dzień, nacieszyć się sobą. Przepisy na tradycyjne dania babć przekazywane są kolejnemu pokoleniu, a smaki znane z dzieciństwa pozostają w pamięci na długie lata. Babcine klopsiki przygotowywanych w emaliowanym garnku, zupa pomidorowa z makaronem czy naleśniki z serem już zawsze będą kojarzyć się dzieciom ze wspólnie spędzonymi, beztroskimi chwilami.
Co więcej, łączymy naukę praktycznej umiejętności np. wałkowania, wykrawania ciasteczek, siekania czy rozbijania jajek z zabawą. Niesie to za sobą jeszcze jedną korzyść. Dziecko rozwija zdolności manualne, uczy się też nowych smaków i zapachów oraz tego, jak łączyć składniki, żeby danie było smaczne. Może też puścić wyobraźnię podczas dekorowania potraw, co często jest wyczekiwaną chwilą przez dzieciaki.
Wspólne gotowanie jest także okazją do nauczenia dziecka zasad zdrowego odżywiania oraz przekazania dlaczego różne składniki są ważne w diecie człowieka i jaki wpływają na zdrowie. Możemy też pokazać, że z warzyw i owoców da się wyczarować pyszne potrawy i przekonać do nich niejednego niejadka.
Kuchnia rodzinna, tradycyjna to także powrót do korzeni, dawnych smaków, sposobów przygotowania, tradycyjnych emaliowanych garnków, drewnianych kopystek, przygotowywania potraw bez dodatku półproduktów czy „pomocników” jak kostki rosołowe czy sosy z paczki. To korzystanie z naturalnych produktów, sporej ilości świeżych warzyw i owoców czy dobrego jakościowo mięsa ze sprawdzonego źródła.
Jak zorganizować rodzinne gotowanie?
Początkowo rodzinne gotowanie warto zaplanować na dzień wolny od pracy. Będziemy mogli wytłumaczyć wszystko bez pośpiechu i nerwów i trochę nabrudzić w kuchni. Gdy dziecko jest bardziej wprawione możemy poprosić również o pomoc przy przygotowaniu kolacji po powrocie z pracy. Na początku trzeba zapoznać dzieci z kuchennym BHP dotyczącym m.in. mycia rąk i produktów, używania ostrych narzędzi czy dotykania gorących przedmiotów a następnie powinniśmy przedstawić jak wygląda przepis, co w jakiej kolejności będziemy robić, gdzie znaleźć potrzebne produkty i jak właściwie je odmierzyć.
Co możemy wspólnie przygotować?
Aby nie zniechęcić młodych adeptów sztuki kulinarnej zbyt skomplikowanym przepisem i czynnościami, warto dostosować je do wieku i umiejętności dzieci.
Już z trzylatkiem z powodzeniem przygotujemy proste ciasta typu: babka, murzynek czy placek z owocem. Dzieci kochają przygotowywać ciasteczka: wałkowanie i wycinanie to nieskomplikowane czynności z którymi z powodzeniem sobie poradzą, a słodkie ciasteczko będzie doskonała nagrodą.
Nieco starsze dzieci możemy zaangażować w ścieranie warzyw na tarce, przygotowywanie kolorowych kanapek czy wykrawanie i lepienie pierogów.
Spora frajdą dla dzieci może być również panierowanie kotletów czy odmierzanie miarkami potrzebnych ilości składników.
Poniżej przedstawiamy propozycje bardzo łatwych dań, które bez trudu przygotujecie z dziećmi.
Ciasteczka owsiane (dwuskładnikowe)
Składniki:
2 mocno dojrzałe banany
szklanka płatków owsianych
można dodać rodzynki, orzechy, cynamon, bakalie, sezam…wedle uznania.
Sposób przygotowania:
Banany rozgniatamy widelcem na papkę lub miksujemy blenderem. Dodajemy do nich szklankę płatków owsianych i mieszamy. Możemy zrobić wersje podstawową lub dodać ulubione dodatki w ilości ½ szklanki (w tym przypadku rodzynki i sezam). Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i łyżką formować ciasteczka. Piec w 170 stopniach C przez 20 minut. Pozostawić do wystygnięcia na blaszce.
Pierogi z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
Szklanka wody
Dwa jajka M
¼ łyżeczki soli
Nadzienie:
Truskawki
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Jeśli są duże przekrawamy na pół. Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Drugą część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego truskawkę. Kółka zginamy na pół i formujemy pieroga. Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego tez warto umieścić je na talerzu posypanym mąką w zamrażalce. Gdy stwardnieją można przełożyć je do pojemnika. Gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut do wypłynięcia. Serwujemy polane słodką śmietanką i posypane brązowym cukrem.