Bitki wieprzowe marynowane w jogurcie

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    20 min. + marynowanie

  • Poziom trudności

    Łatwy

  • Ilość porcji

    4 porcje

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek/brytfanna, akcesoria kuchenne.

Bitki wieprzowe marynowane w jogurcie 1030x578 - Bitki wieprzowe marynowane w jogurcie

Lista produktów

  • 4 kotlety schabowe
  • mąka do panierowania
  • olej lub smalec do smażenia
  • 2-3 białe cebule

    Marynata:

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 -4 liście laurowe
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sól

Bitki wieprzowe – szybki sposób na prosty obiad

Mięso należy zamarynować dzień wcześniej w jogurcie i cebuli, dzięki temu będzie bardzo kruche i aromatyczne. Doskonale sprawdzi się na niedzielny obiad lub rodzinne przyjęcie.

Sposób przygotowania

Składniki marynaty: jogurt i przyprawy dokładnie mieszamy. W pojemniku układamy warstwami mięso, rozsmarowujemy na nim porcję marynaty i obkładamy plasterkami cebuli. Zostawiamy w zamkniętym pojemniku w lodówce na 24h.

Po tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Mięso odsączamy z marynaty i panierujemy w mące. Smażymy z obu stron na złoto.

Serwujemy z ziemniakami i ulubioną sałatką lub gotowanymi warzywami.

Smacznego!