Zupa koperkowa z klopsikami
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
45 min.
Poziom trudności
Łatwy
Ilość porcji
6-8 porcje
Potrzebne akcesoria
Garnek, patelni/rondel, akcesoria kuchenne.
Lista produktów
- Klopsiki:
- 500g mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego)
- jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- duża biała cebula
- sól, pieprz czarny, słodka papryka, suszony lubczyk
Zupa:
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 500 g ziemniaków
- 1 duża marchewka lub dwie mniejsze
- 1 litr bulionu
- szczypta kurkumy
- duży pęczek koperku
- 100ml słodkiej śmietanki (min 12% tł.)
Zupa koperkowa z klopsikami
Ta zupa to kwintesencja klasycznej, polskiej kuchni. Aromatyczny koperek, ziemniaki, marchewka i małe klopsiki tworzą pyszne połączenie smaków i aromatów. To idealny i prosty obiad na letnie dni dla całej rodziny.
Sposób przygotowania
Zupa:
Cebule drobno posiekać. Zeszklić na łyżce masła klarowanego w dużym garnku. Marchew zetrzeć na dużych oczkach, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, warzywa dodać do cebulki, smażyć kilka minut aż lekko zmiękną. Do warzyw dolać gorący bulion i zagotować. Od zagotowania trzymać na średnim ogniu około 5-8 minut.
Klopsiki:
W czasie gdy warzywa się gotują przygotowujemy mięsne kuleczki. Cebule ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso, jajko, bułkę tartą, starta cebule oraz przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka paprykę i lubczyk wyrabiamy na jednolitą masę. Powinna być kleista i zwarta, w razie potrzeby możemy dodać jeszcze nieco bułki tartej.
Formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i krótko obsmażamy na oleju na lekko złoty kolor. Wykładamy na talerz.
Na koniec do zupy dodać podsmażone klopsiki, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10-12 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek oraz zaprawić zupę śmietanką zahartowaną gorącym wywarem. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i kurkumą.