Zupa koperkowa z klopsikami

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    45 min.

  • Poziom trudności

    Łatwy

  • Ilość porcji

    6-8 porcje

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek, patelni/rondel, akcesoria kuchenne.

Zupa koperkowa z klopsikami3 1030x578 - Zupa koperkowa z klopsikami

Lista produktów

  • Klopsiki:
  • 500g mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego)
  • jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • duża biała cebula
  • sól, pieprz czarny, słodka papryka, suszony lubczyk

     

    Zupa:

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 500 g ziemniaków
  • 1 duża marchewka lub dwie mniejsze
  • 1 litr bulionu
  • szczypta kurkumy
  • duży pęczek koperku
  • 100ml słodkiej śmietanki (min 12% tł.)

Zupa koperkowa z klopsikami

Ta zupa to kwintesencja klasycznej, polskiej kuchni. Aromatyczny koperek, ziemniaki, marchewka i małe klopsiki tworzą pyszne połączenie smaków i aromatów. To idealny i prosty obiad na letnie dni dla całej rodziny.

Sposób przygotowania

Zupa:

Cebule drobno posiekać. Zeszklić na łyżce masła klarowanego w dużym garnku. Marchew zetrzeć na dużych oczkach, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, warzywa dodać do cebulki, smażyć kilka minut aż lekko zmiękną. Do warzyw dolać gorący bulion i zagotować. Od zagotowania trzymać na średnim ogniu około 5-8 minut.

Klopsiki:

W czasie gdy warzywa się gotują przygotowujemy mięsne kuleczki. Cebule ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso, jajko, bułkę tartą, starta cebule oraz przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka paprykę i lubczyk wyrabiamy na jednolitą  masę. Powinna być kleista i zwarta, w razie potrzeby możemy dodać jeszcze  nieco bułki tartej.

Formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i krótko obsmażamy na oleju na lekko złoty kolor. Wykładamy na talerz.

Na koniec do zupy dodać podsmażone klopsiki, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10-12 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek oraz zaprawić zupę śmietanką zahartowaną gorącym wywarem. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i kurkumą.

Smacznego!