Krem jarzynowo-dyniowy z prażonymi nasionami
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
60 min.
Poziom trudności
Łatwy
Ilość porcji
10
Potrzebne akcesoria
Garnek, patelnia
Kaloryczność
380 kcal/porcja
Lista produktów
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie białe cebule
- olej do smażenia (około 2 łyżki)
- mała dynia hokkaido (około 800g)
- 2 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- duży seler
- 2 pietruszki
- 5-6 pomidorów (najlepiej lima)
- 1,5l bulionu warzywnego
- sól, czarny pieprz, pierz cayenne
- 50ml słodkiej śmietanki 12%
- sok z ½ cytryny lub limonki
- pestki dyni, pestki słonecznika, biały sezam
- kiełki rzodkiewki
ROZGRZEWAJĄCY KREM
Sezonowy krem jarzynowy z dynią, pomidorowa nutą i ostrym pieprzem cayenne, podany z chrupiącymi, prażonymi nasionami i wyrazistymi kiełkami rzodkiewki doskonale sprawdzi się jako ciepła kolacja w jesienne wieczory.
Sposób przygotowania
Ziemniaki, dynię i seler kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki.
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
W dużym garnku podgrzewamy oliwę. Szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i przesmażamy klika minut. Podlewamy bulionem warzywnym tak aby przykrył warzywa. Gotujemy do miękkości. Całość miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i pieprzem cayenne oraz sokiem z cytryny/limonki do smaku. Śmietankę hartujemy, dodając chochelkę gorącej zupy i dolewamy do garnka. Gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
Nasiona (pestki dyni, pestki słonecznika, biały sezam) prażymy na suchej patelni.
Zupę serwujemy posypana nasionami i kiełkami rzodkiewki.