Pierogi z jesiennym farszem
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
60 min.
Poziom trudności
Średni
Ilość porcji
3 porcje
Potrzebne akcesoria
Wałek do ciasta, wykrawacz / maszynka do pierogów, naczynia i akcesoria kuchenne
Lista produktów
Do zrobienia idealnego ciasta na pierogi potrzebujesz:
- 0,5 kg mąki
- około 1 szklanki wody
- szczyptę soli
- łyżkę oleju albo roztopionego masła
Pierogi w jesiennej odsłonie — wytrawne i na słodko
Jednym z najpopularniejszych dań w Polsce od dawna są pierogi. I nic dziwnego — dzięki temu, że ciasto można wypełnić różnego rodzaju farszami, jest to potrawa, która smakuje niemal każdemu. Łasuchy z chęcią sięgną po wersję na słodko, a zwolennicy tradycyjnych rozwiązań docenią tę wytrawną. Wśród zalet posiłku trzeba wymienić także łatwość i szybkość jego przyrządzenia. Co więcej, jeśli od razu nie zjesz całej porcji, pierogi bez obaw możesz zamrozić.
Jak przygotować idealne ciasto na pierogi?
Przygotowanie pierogów zacznij od połączenia mąki z solą. Następnie zalej te składniki ciepłą wodą z olejem lub roztopionym masłem. Dodanie zimnej sprawia, że później ciężko jest skleić ciasto. Kolejny krok to wyrobienie powstałej masy. Po skończeniu tej czynności odczekaj kilka minut — dzięki temu kolejne etapy przyrządzania potrawy będą łatwiejsze. Później musisz całość rozwałkować i za pomocą specjalnego wykrawacza lub zwykłej szklanki wyciąć z ciasta krążki, które następnie wypełnia się ulubionym farszem.
Wytrawne pierogi z jesiennym farszem
Podczas przyrządzania pierogów warto wykorzystać sezonowe produkty. Świetnym pomysłem jest zrobienie farszu z dyni. Warzywo warto docenić za zawartość witaminy A, która korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponadto stanowi ono źródło cennych potasu, magnezu oraz kwasu foliowego i błonnika, spowalniającego wchłanianie tłuszczu oraz regulującego poziom cukru we krwi.
Dynia doskonale smakuje w towarzystwie przypraw, ale farsz możesz urozmaicić, dodając niej np. ser pleśniowy lub mięso drobiowe. Wszystko zależy od tego, co lubisz jeść — jesień to doskonały czas na eksperymenty w kuchni. Jeżeli przygotowujesz danie na chłodniejszy, deszczowy dzień, możesz wzbogacić je o rozgrzewające dodatki, jak imbir, kurkuma czy chilli.
Pierogi na słodko — doskonałe na jesienny obiad
Ciasto świetnie smakuje wypełnione słodkim farszem. Amatorami tego wydania pierogów są szczególnie najmłodsi. Jesienią do przygotowania tej potrawy wykorzystaj jabłka, gruszki lub śliwki. Pierwsze zawierają wapń i podnoszą odporność, drugie — poprawiają możliwość koncentracji oraz wzmacniają organizm, a ostatnie regulują trawienie i poprawiają apetyt.
Owoce możesz dowolnie ze sobą łączyć, całość doprawiając ulubionymi przyprawami, jak słodkawo-korzenny cynamon czy aromatyczna wanilia. Ugotowane i wyłożone na talerze słodkie pierogi warto udekorować samodzielnie przygotowaną puszystą bitą śmietaną oraz sosem, np. czekoladowym lub karmelowym. Tak przyrządzone danie bez wątpienia zachwyci zarówno młodszych, jak i starszych domowników.
W czym gotować pierogi?
Do gotowania pierogów warto wykorzystać garnki emaliowane. Dzięki nim przygotujesz nie tylko smaczne, lecz także zdrowe danie. Szklista powłoka naczyń sprawia, że nie rozwijają się na nich bakterie, co jest szczególnie ważne, gdy gotujesz dla dzieci lub jesteś alergikiem.
Emalia nie wchodzi w reakcję ze składnikami dań, co pozwala na zachowanie niepowtarzalnego smaku oraz aromatu wszystkich potraw. Garnki z tego tworzywa szybko się nagrzewają i na długo utrzymują ciepło — to ułatwia gotowanie. Co więcej, bez trudu utrzymasz je naczynia w czystości — wystarczy, że po skończonym gotowaniu przetrzesz je wilgotną ściereczką z płynem i opłuczesz pod bieżącą wodą.