Silesia promuje nowe trendy żywieniowe!
Szukasz diety, która będzie zdrowa, pomoże zbudować odporność, a przy tym jeszcze będzie smaczna? Próbując zmienić nawyki żywieniowe, ważne jest nie tylko to, co jesz, ale również jak to przygotowujesz. Poznaj zdrowe gotowanie w garnkach emaliowanych i przekonaj się, jakie to proste i wygodne.
Zdrowa dieta
Znane powiedzenie mówi: „jesteś tym, co jesz”. Jest w tym wiele prawdy, bo odpowiednia dieta i dobre nawyki żywieniowe pozwalają cieszyć się zdrowiem, dobrym samopoczuciem oraz szczupłą sylwetką. Warto przypomnieć, że 2021 rok ONZ ustanowiło rokiem warzyw i owoców w codziennej diecie. Być może fakt ten stanie się inspiracją do zmiany nawyków żywieniowych?
Wraca też moda na samodzielne przygotowywanie posiłków, kupowanie produktów od lokalnych dostawców i korzystanie z sezonowych składników. Coraz częściej ludzie poszukują produktów nieprzetworzonych, wysokiej jakości i z dużą zawartością składników odżywczych. Wszystko to pomaga zbudować odporność, która już niedługo – podczas chłodnych jesiennych poranków czy wieczorów może zostać zachwiana. Okazuje się, że w gotowaniu ważne są nie tylko produkty, ale też sposób ich przygotowywania i odpowiednie naczynia do gotowania.
Zdrowe gotowanie w garnkach emaliowanych
Garnki emaliowane mają w polskiej kuchni długą tradycję. Wiele osób pamięta smak dawnych rodzinnych receptur, do których przygotowania używano właśnie naczyń emaliowanych. Garnki z emalii pozwalają przygotować smaczny, a przede wszystkim zdrowy posiłek. Dlaczego naczynia emaliowane są zdrowe?
- Nie wchodzą w reakcję z jedzeniem – nawet z bardzo kwaśnymi potrawami, takimi jak bigos, kapuśniak czy kiszone ogórki.
- Emalia nie wpływa na smak potraw – w garnkach z emalii można przechowywać nawet bardzo kwaśne potrawy, jak na przykład posiłki na bazie pomidorów oraz wyjątkowo ostre i pikantne dania. Pod tym kątem naczynia emaliowane wypadają o wiele lepiej niż choćby popularne garnki ze stali nierdzewnej, które mogą wywoływać nieprzyjemny metaliczny posmak.
- Właściwości antyalergiczne – w wielu naczyniach ze stali w składzie znajdziemy nikiel, który ma właściwości uczulające. Emaliowane naczynia go nie zawierają, dlatego gotowanie w nich jest zdrowsze, bezpieczne dla alergików i o wiele smaczniejsze.
- Higieniczność – emalia jest znana z idealnie gładkiej powierzchni, co znacznie ułatwia codzienne mycie naczyń. Utrzymanie emaliowanych garnków w czystości jest bardzo proste, ponieważ resztki jedzenia nie gromadzą się w zakamarkach rondla czy miski.
Jak zdrowo gotować i jeść smacznie?
Jeszcze parę lat temu modne były gotowe posiłki, które można było kupić w supermarkecie. To rozwiązanie sprawdzało się w przypadku osób, które do późnych godzin wieczornych spędzały czas w biurach, przez co często nie starczało im czasu na samodzielne przygotowywanie zdrowych posiłków. Dzisiaj co prawda gotowe dania nie zniknęły ze sklepowych półek, ale równocześnie coraz więcej osób szuka powrotu do tradycji i dawnego smaku, bo żywność wysoko przetworzona nie jest ani zdrowa, ani specjalnie smaczna. Jak zatem gotować zdrowo i smacznie?
- Zdrowe gotowanie w garnkach emaliowanych – naczynia z emalii są dostępne w wielu wersjach, wielkościach i kolorach, dzięki czemu jest to idealne wyposażenie kuchni. Nie wchodzą w reakcję z żywnością, nie zawierają niklu, są łatwe do mycia i nie wpływają na smak potraw.
- Więcej warzyw i owoców – wprowadź do swojej codziennej diety więcej warzyw i owoców. Wybieraj produkty sezonowe, bo są dostępne w atrakcyjnych cenach, a do tego mają najlepszy smak właśnie w szczycie sezonu. Owoce świetnie pasują do słodkich śniadań albo na podwieczorek, zaś warzywa możesz dołożyć do pozostałych posiłków.
- Nieprzetworzona żywność od lokalnych dostawców – szukaj produktów występujących lokalnie. Kupuj od zaufanych dostawców, najlepiej lokalnych rolników.
Gotowanie może być smaczne i zdrowe. Ważne, aby nauczyć się prawidłowych nawyków oraz korzystać z odpowiednich produktów. Tej jesieni wybierz dietę bogatą w warzywa i owoce, a do przygotowywania posiłków dla siebie czy rodziny, użyj zdrowych garnków emaliowanych Silesia.