Warzywne kopytka
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
60 min.
Poziom trudności
Średniozaawansowany
Ilość porcji
8 porcji
Potrzebne akcesoria
Garnek, prasa, blender, łyżka cedzakowa.
Lista produktów
Kopytka buraczane:
- 650g ziemniaków surowych
- 350g ugotowanych buraków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
Kopytka szpinakowe:
- 900g ziemniaków surowych
- 200g ugotowanego szpinaku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
Szybki, prosty i zdrowy pomysł na obiad
Kopytka czyli kluski z ziemniaków i mąki wcale nie są skomplikowane. Tradycyjną wersję możemy z łatwością odmienić dodatkiem ubarwiających ich warzyw – buraków czy szpinaku. Taka nowa wersja będzie tez atrakcyjna dla dzieci, którym z łatwością możemy w ten sposób przemycić warzywa.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygną, przeciskamy przez praskę lub ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną.
Warzywa (buraki lub szpinak) miksujemy na gładko blenderem. Warzywa dodajemy do masy ziemniaczanej i dokładnie wyrabiamy jednolite ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy nieco więcej mąki.
W dużym garnku doprowadzamy osolona wodę do wrzenia. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kulek. Każdą formujemy w wałek i tniemy na ukos na kluseczki długości około 2 cm. Partiami wrzucamy na wrzątek
Gdy wypłyną na powierzchnię wyławiamy łyżką cedzakową. Serwujemy jako dodatek do dania głównego lub samodzielnie polane ulubionym sosem.