Bitki wieprzowe marynowane w jogurcie
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
20 min. + marynowanie
Poziom trudności
Łatwy
Ilość porcji
4 porcje
Potrzebne akcesoria
Garnek/brytfanna, akcesoria kuchenne.
Lista produktów
- 4 kotlety schabowe
- mąka do panierowania
- olej lub smalec do smażenia
-
2-3 białe cebule
Marynata:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 3 -4 liście laurowe
- łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- skórka starta z 1 cytryny
- sól
Bitki wieprzowe – szybki sposób na prosty obiad
Mięso należy zamarynować dzień wcześniej w jogurcie i cebuli, dzięki temu będzie bardzo kruche i aromatyczne. Doskonale sprawdzi się na niedzielny obiad lub rodzinne przyjęcie.
Sposób przygotowania
Składniki marynaty: jogurt i przyprawy dokładnie mieszamy. W pojemniku układamy warstwami mięso, rozsmarowujemy na nim porcję marynaty i obkładamy plasterkami cebuli. Zostawiamy w zamkniętym pojemniku w lodówce na 24h.
Po tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Mięso odsączamy z marynaty i panierujemy w mące. Smażymy z obu stron na złoto.
Serwujemy z ziemniakami i ulubioną sałatką lub gotowanymi warzywami.
Smacznego!
Przepis na domowy żurek. Jak zrobić i w czym podawać żurek?
Święta Wielkanocne to zarówno przeżycie duchowe, jak i kulinarne.…