Kapuśniak z młodej kapusty
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
60 min.
Poziom trudności
Łatwe
Ilość porcji
6 porcji
Potrzebne akcesoria
Garnek, akcesoria kuchenne
Lista produktów
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 2-3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- duży seler
- 2-3 gałązki lubczyku
- biała cebula
- por (biała część)
- liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól
- 4 ziemniaki
- ½ młodej kapusty
- 200g wędzonego boczku
- majeranek
Sposób przygotowania
Kurczaka myjemy i zalewamy woda tak aby całkowicie przykryła mięso. Gotujemy na wolnym ogniu, zbieramy szumowiny.
Włoszczyznę obieramy. Cebule opalamy nad palnikiem. Warzywa dodajemy do kurczaka razem z lubczykiem, kilkoma listkami ziela angielskiego, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i solą. Gotujemy na małej mocy przez 40-45 minut. Odcedzamy.
Do powstałego buliony dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek gotujemy około 5 minut i dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekaną w kostkę marchewkę i mięso z kurczaka. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i majerankiem.
Wg. gustu zupę możemy zabielić zahartowaną śmietanką lub/i dodać posiekany koperek.