Kapuśniak z młodej kapusty

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    60 min.

  • Poziom trudności

    Łatwe

  • Ilość porcji

    6 porcji

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek, akcesoria kuchenne

Kapusniak 1030x634 - Kapuśniak z młodej kapusty

Lista produktów

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2-3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • duży seler
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • biała cebula
  • por (biała część)
  • liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól
  • 4 ziemniaki
  • ½ młodej kapusty
  • 200g wędzonego boczku
  • majeranek

Sposób przygotowania

Kurczaka myjemy i zalewamy woda tak aby całkowicie przykryła mięso. Gotujemy na wolnym ogniu, zbieramy szumowiny.

Włoszczyznę obieramy. Cebule opalamy nad palnikiem. Warzywa dodajemy do kurczaka razem z lubczykiem, kilkoma listkami ziela angielskiego, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i solą. Gotujemy na małej mocy przez 40-45 minut. Odcedzamy.

Do powstałego buliony dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek gotujemy około 5 minut i dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekaną w kostkę marchewkę i mięso z kurczaka. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i majerankiem.

Wg. gustu zupę możemy zabielić zahartowaną śmietanką lub/i dodać posiekany koperek.

Smacznego!