Polędwiczki w papryce
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
30 min.
Poziom trudności
Łatwe
Ilość porcji
4 porcje
Potrzebne akcesoria
Garnek, patelnia, nóż.
Lista produktów
- 1 polędwiczka wieprzowa (około 400g)
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- olej do smażenia
- mąka do oprószenia
- sól, pieprz, słodka papryka
- 100ml słodkiej śmietanki 12%
Soczyste i kruche polędwiczki
Łatwe i bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Duszone polędwiczki są soczyste i kruchutkie z wyraźnym aromatem papryki i delikatnym, kremowym sosem. Idealne na niedzielny obiad.
Sposób przygtowania
Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na około 1cm plastry i rozgnieść dłonią. Doprawić, solą, pieprzem i słodką papryką. Oprószyć z obu stron mąką pszenną. Bardzo krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Następnie wyciągnąć mięso na talerz a na tłuszczu ze smażenia polędwiczek przesmażyć poszatkowaną w piórka cebulę. Ponownie włożyć mięso razem z pokrojoną w słupki czerwona papryką. Całość zalać wodą tak żeby przykryła polędwiczki i paprykę.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynu do zagęszczenia sosu do pożądanej gęstości. Dodać śmietankę zahartowaną gorącym płynem.
Polędwiczki podawać na pierzynce z warzyw w towarzystwie pieczonych lub gotowanych ziemniaków.