Polędwiczki w papryce

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    30 min.

  • Poziom trudności

    Łatwe

  • Ilość porcji

    4 porcje

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek, patelnia, nóż.

PoledwiczkiWPapryce 1030x634 - Polędwiczki w papryce

Lista produktów

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 400g)
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • olej do smażenia
  • mąka do oprószenia
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 100ml słodkiej śmietanki 12%

Soczyste i kruche polędwiczki

Łatwe i bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Duszone polędwiczki są soczyste i kruchutkie z wyraźnym aromatem papryki i delikatnym, kremowym sosem. Idealne na niedzielny obiad.

Sposób przygtowania

Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na około 1cm plastry i rozgnieść dłonią. Doprawić, solą, pieprzem i słodką papryką. Oprószyć z obu stron mąką pszenną. Bardzo krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Następnie wyciągnąć mięso na talerz a na tłuszczu ze smażenia polędwiczek przesmażyć poszatkowaną w piórka cebulę. Ponownie włożyć mięso razem z pokrojoną w słupki czerwona papryką. Całość zalać wodą tak żeby przykryła polędwiczki i paprykę.

Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynu do zagęszczenia sosu do pożądanej gęstości. Dodać śmietankę zahartowaną gorącym płynem.

Polędwiczki podawać na pierzynce z warzyw w towarzystwie pieczonych lub gotowanych ziemniaków.

Smacznego!