Polędwiczki wieprzowe z oliwkami i suszonymi pomidorami

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    60 min.

  • Poziom trudności

    Łatwy

  • Ilość porcji

    4 porcje

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek/brytfanna, akcesoria kuchenne.

Poledwiczki z oliwkami i suszonymi pomidorami 1030x578 - Polędwiczki wieprzowe z oliwkami i suszonymi pomidorami

Lista produktów

  • polędwiczka wieprzowa ok. 0,5 kg
  • 4 średnie białe cebule
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • ½ szklanki suszonych pomidorów z oleju
  • ½ szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • sól, czarny pieprz, tymianek,
    ząbek czosnku
  • bulion

Polędwiczki wieprzowe – smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny

Kruche i soczyste polędwiczki wieprzowe z aromatycznymi suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe a także na imprezę z rodzina lub przyjaciółmi. Idealne z kluseczkami i świeżymi warzywami sezonowymi.

Sposób przygotowania

Polędwiczkę wieprzową myjemy osuszamy i kroimy na około 1cm plastry. Delikatnie spłaszczamy ręką i obustronnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów. Osmażamy polędwiczki z obu stron przez minutę a następnie wykładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa przesmażamy pokrojone w piórka cebule aż się nie zeszklą. Dodajemy polędwiczki i podlewamy bulionem tak, aby zakrył mięso. Dodajemy kawałki suszonych pomidorów.

Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Jeżeli płyn się zredukuje zbyt szybko możemy mięso podlać jeszcze niewielka ilością wody lub bulionu. Na ostatnie 5 minut duszenia dodajemy pokrojone na pół czarne oliwki. Serwujemy na pierzynce z cebulki z dodatkiem kluseczek lub ziemniaków i ulubionej jarzynki.

Smacznego!