Polędwiczki wieprzowe z oliwkami i suszonymi pomidorami
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
60 min.
Poziom trudności
Łatwy
Ilość porcji
4 porcje
Potrzebne akcesoria
Garnek/brytfanna, akcesoria kuchenne.
Lista produktów
- polędwiczka wieprzowa ok. 0,5 kg
- 4 średnie białe cebule
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- ½ szklanki suszonych pomidorów z oleju
- ½ szklanki czarnych oliwek bez pestek
- sól, czarny pieprz, tymianek,
ząbek czosnku - bulion
Polędwiczki wieprzowe – smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny
Kruche i soczyste polędwiczki wieprzowe z aromatycznymi suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe a także na imprezę z rodzina lub przyjaciółmi. Idealne z kluseczkami i świeżymi warzywami sezonowymi.
Sposób przygotowania
Polędwiczkę wieprzową myjemy osuszamy i kroimy na około 1cm plastry. Delikatnie spłaszczamy ręką i obustronnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów. Osmażamy polędwiczki z obu stron przez minutę a następnie wykładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa przesmażamy pokrojone w piórka cebule aż się nie zeszklą. Dodajemy polędwiczki i podlewamy bulionem tak, aby zakrył mięso. Dodajemy kawałki suszonych pomidorów.
Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Jeżeli płyn się zredukuje zbyt szybko możemy mięso podlać jeszcze niewielka ilością wody lub bulionu. Na ostatnie 5 minut duszenia dodajemy pokrojone na pół czarne oliwki. Serwujemy na pierzynce z cebulki z dodatkiem kluseczek lub ziemniaków i ulubionej jarzynki.