Pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
35 min.
Poziom trudności
Średniozaawansowany
Ilość porcji
Dla dwóch osób
Potrzebne akcesoria
Rondel, patelnia, cedzak, akcesoria kuchenne
Lista produktów
- 100 g białego ryżu
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- ½ szklanka słodkiej śmietanki 12%
- łyżka cukru
- 1/2 laski wanilii
- sól
- łyżka masła
Karmelizowane owoce:
- 2 jabłka
- 1,5 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
Szybki i prosty pomysł na domowy deser
Pudding ryżowy to świetny pomysł na domowy deser, który zasmakuje zwłaszcza dzieciom. Doskonale sprawdzi się również jako słodkie śniadanie. Kremowy, lekko wytrawny ryż z dodatkiem słodkich, karmelizowanych owoców i wanilią… pycha!
Sposób przygotowania
Ryż wysypać na sitko i opłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do rondelka, wlać mleko i gotować bez przykrycia na małym ogniu, aż ryż wchłonie większość płynu.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskać ziarenka. Do ryżu dodać cukier, sól oraz nasiona z połowy laski wanilii.
Kontynuować gotowanie na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki. Na koniec dolać około 1/2 szklanki śmietanki oraz łyżkę masła, wymieszać, podgrzać i odstawić z ognia.
Karmelizowane owoce
Na patelni rozsypać równą warstwę cukru i podgrzewać aż cukier się stopi i zacznie brązowieć. Nie podgrzewać zbyt długo bo stanie się gorzki. Do cukru dodać masło i energicznie wymieszać. Włożyć obrane i pokrojone na ćwiartki owoce. Smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty, obsmażając owoce z każdej strony. Gdy sos nieco zgęstnieje a owoce będą miękkie, odstawić je z ognia i podawać z ryżem.