Pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    35 min.

  • Poziom trudności

    Średniozaawansowany

  • Ilość porcji

    Dla dwóch osób

  • Potrzebne akcesoria

    Rondel, patelnia, cedzak, akcesoria kuchenne

Pudding 1030x634 - Pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami

Lista produktów

  • 100 g  białego ryżu
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • ½ szklanka słodkiej śmietanki 12%
  • łyżka cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • sól
  • łyżka masła

Karmelizowane owoce:

  • 2 jabłka
  • 1,5 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru

Szybki i prosty pomysł na domowy deser

Pudding ryżowy to świetny pomysł na domowy deser, który zasmakuje zwłaszcza dzieciom. Doskonale sprawdzi się również jako słodkie śniadanie. Kremowy, lekko wytrawny ryż z dodatkiem słodkich, karmelizowanych owoców i wanilią… pycha!

Sposób przygotowania

Ryż wysypać na sitko i opłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do rondelka, wlać mleko i gotować bez przykrycia na małym ogniu, aż ryż wchłonie większość płynu.

Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskać ziarenka. Do ryżu dodać cukier, sól oraz nasiona z połowy laski wanilii.

Kontynuować gotowanie na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki. Na koniec dolać około 1/2 szklanki śmietanki oraz łyżkę masła, wymieszać, podgrzać i odstawić z ognia.

Karmelizowane owoce

Na patelni rozsypać równą warstwę cukru i podgrzewać aż cukier się stopi i zacznie brązowieć. Nie podgrzewać zbyt długo bo stanie się gorzki. Do cukru dodać masło i energicznie wymieszać. Włożyć obrane i pokrojone na ćwiartki owoce. Smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty, obsmażając owoce z każdej strony. Gdy sos nieco zgęstnieje a owoce będą miękkie, odstawić je z ognia i podawać z ryżem.

Smacznego!