Zasady używania garnków emaliowanych
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów garnków, a jednym z nich są garnki emaliowane. Być może są już obecne w Twojej kuchni? A może dopiero przymierzasz się do ich kupna i sprawdzasz informacje o tym, jak używać garnków emaliowanych? Poniżej znajdziesz informacje na temat korzystania oraz dbania o tego typu naczynia kuchenne.
Garnki emaliowane – dlaczego warto?
Garnki emaliowane mają wiele zalet, które na przestrzeni pokoleń doceniały nasze mamy i babcie. Warto wiedzieć, że współczesne naczynia wcale nie odbiegają jakością wykonania od naczyń sprzed lat. Jedną z największych i stałych zalet garnków jest emaliowana powłoka, która nie zmienia smaku czy zapachu przygotowywanych i przechowywanych w nich potraw. Dno nagrzewa się równomiernie na całej powierzchni, a garnki są odporne na korozję oraz działanie promieniowania UV, które powoduje blaknięcie koloru. Można gotować w nich na wszystkich rodzajach kuchenek: gazowej, elektrycznej, ceramicznej, halogenowej oraz indukcyjnej. Emalia nie wchodzi w żadne szkodliwe dla zdrowia reakcje chemiczne z pożywieniem, dlatego garnki emaliowane Silesia nadają się do gotowania dla alergików, dzieci i osób starszych. Co więcej – są nie tylko funkcjonalne, ale również cieszą oczy swoim designem.
Zasady dbania o garnki emaliowane
Wiemy już, że garnków emaliowanych można używać na wszystkich typach kuchenek. Równie istotny jest fakt, że w garnkach emaliowanych bez obaw przygotujemy zarówno kwaśne, jak i ostre potrawy (np. bigos, kapuśniak czy zupę pomidorową), ponieważ emalia nie reaguje ze składnikami potraw. Do mieszania i przekładania swoich ulubionych dań należy używać akcesoriów kuchennych z odpowiednich materiałów, które nie zarysują emalii np.: z silikonu, nylonu, drewna. A jak postępować z garnkami emaliowanymi zaraz po zakończeniu gotowania? Nie powinno się ich od razu zamaczać w zimnej wodzie, ponieważ przeskok pomiędzy temperaturami jest zabójczy dla powłoki emaliowanej, która może popękać. Z tego względu nie należy też podgrzewać na kuchence garnka wyjętego bezpośrednio z lodówki. Najbezpieczniej jest odczekać, aż będzie miał temperaturę pokojową. Równie ważne jest odpowiednie przechowywanie garnków emaliowanych. Pamiętaj, by nie wkładać jednego garnka w drugi. Być może ten sposób oszczędzi miejsce w szafce, jednak nie uchroni naczyń od wzajemnych uderzeń, a to może skutkować uszkodzeniem emalii. Jeśli jednak przestrzeń w Twojej kuchni jest ograniczona i musisz ułożyć garnki w ten sposób, warto wówczas rozdzielać je silikonowymi matami. Zamiast mat można również użyć papierowych ręczników, ściereczek lub czegoś innego, co będzie amortyzować naczynia przed uderzeniami i ochroni je przed zniszczeniem. Przeczytaj więcej o tym, jak dbać o naczynia emaliowane.
Garnki emaliowane – czyszczenie
Do czyszczenia garnków emaliowanych najlepiej sprawdzi się klasyczny płyn do mycia naczyń, ciepła woda i miękka gąbka. Szklista emalia jest bardzo gładką powierzchnią, utrudniającą gromadzenie się brudu. Aby nie doprowadzić do mocno zaschniętych zanieczyszczeń, których później trudno się pozbyć, warto czyścić garnki na bieżąco, zaraz po przygotowaniu posiłku. Pamiętaj, by w żadnym przypadku nie usuwać brudu, zeskrobując go nożem czy ostrym zmywakiem. Ryzykujesz w ten sposób, że uszkodzisz warstwę emalii i garnek nie będzie nadawał się do użytku.
Do trudnych zabrudzeń, mocno zaschniętych zanieczyszczeń oraz przypaleń możesz użyć naturalnych, domowych substancji, które stosowane są do czyszczenia od wielu pokoleń: sól kuchenną, sodę oczyszczoną i ocet. Użycie każdego z tych środków oraz potrzebne proporcje opisaliśmy szczegółowo tutaj: jak wyczyścić przypalony garnek?
Zastanawiasz się, czy garnki emaliowane można myć w zmywarce? Oczywiście, że tak. Nowoczesne naczynia emaliowanie, np. garnki emaliowane Izydor marki Silesia bez przeszkód nadają się do mycia w zmywarce. A jak zapewne wiesz, możliwość mycia automatycznego to niezwykłe udogodnienie w codziennych domowych obowiązkach.
Zasady używania garnków emaliowanych nie są skomplikowane, a lista rzeczy, o jakich należy pamiętać, by odpowiednie o nie dbać, wcale nie jest długa. Pamiętaj, że stosując się do naszych wskazówek, nie tylko wydłużysz czas ich żywotności, ale również będziesz czerpać prawdziwą radość z gotowania.