Zrazy wołowe

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    90 min.

  • Poziom trudności

    Średni

  • Ilość porcji

    4 porcje

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek/brytfanna, akcesoria kuchenne.

Zrazy wołowe 1030x578 - Zrazy wołowe - prosty i smaczny przepis

Lista produktów

  • 1kg wołowiny (rostbef, ligawa, udziec)
  • sól, czarny pieprz
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • nadzienie: 250g surowego boczku
  • skórka chleba
  • olej roślinny do smażenia
  • 2  szklanki rosołu lub bulionu
  • 2 małe cebule
  • 1-2 łyżki mąki pszennej

Zrazy wołowe – tradycyjny polski obiad dla całej rodziny

Zrazy wołowe to klasyczne danie kuchni polskiej, które nieodłącznie kojarzy się z rodzinnymi obiadami i domowymi przyjęciami. Doczekało się mnóstwa wariantów z mięsem wieprzowym, mielonym a nawet drobiowym oraz równymi rodzajami wypełnienia. Dodatek boczku i skórki chleba sprawia, ze mięso jest soczyste, miękkie i bardzo aromatyczne.

Sposób przygotowania

Wołowinę kroimy na plastry, rozbijamy, doprawiamy z obu stron solą i czarnym pieprzem oraz smarujemy cienko musztardą. Jedną cebulę kroimy w piórka. Na każdym plastrze mięsa układamy po 2 plasterki boczku, na boczku wzdłuż brzegu układamy piórka cebuli oraz kawałek skórki chleba. Zwijamy roladki i spinamy szpilkami do zrazów. Zamiast szpilek do zrazów można użyć bawełnianej grubej nici, którą przed podaniem należy usunąć.

W płytkim garnku o szerokim dnie (lub brytfannie) rozgrzewamy olej i obsmażamy zrazy ze wszystkich stron następnie zalewamy gorącym rosołem/bulionem. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 60 minut. Zrazy wyjmujemy, usuwamy szpilki. Sos zagęszczamy mąką rozprowadzoną w 1/2 szklanki zimnej wody.

Chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!