Zupa warzywna z klopsami

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    90 min.

  • Poziom trudności

    Łatwy

  • Ilość porcji

    8 porcji

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek, akcesoria kuchenne.

Zupa warzywna z klopsami 1030x575 - Zupa warzywna z klopsami mięsnymi

Lista produktów

  • Zupa:
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • ½ dużego selera
  • 2 białe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • strąk czerwonej papryki
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 300-400g zielonego groszku (świeżego lub mrożony)
  • 5-6 szt. ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • Mięsne klopsy:
  • 500g mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego)
  • jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • duża biała cebula
  • sól, pieprz czarny, słodka papryka, suszony lubczyk

Zupa warzywna z klopsami – smaczny pomysł na lekki obiad

Bardzo smaczna odsłona klasycznej zupy warzywnej wzbogaconej aromatyczną czerwoną papryką, słodkim groszkiem  i małymi mięsnymi kuleczkami, dzięki czemu zupa jest nie tylko pyszna ale również bardziej treściwa.

Sposób przygotowania

Zupa:

Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki i seler kroimy w średniej wielkości kostkę.

Warzywa umieszczamy w sporym garnku i zalewamy wodą tak by sięgała około 5 cm powyżej warzyw. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu i sól. Gotujemy na małym ogniu bez pokrywki aż warzywa będą półtwarde. Najłatwiej sprawdzić to nakłuwając je ostrzem noża. Jeśli daje się łatwo wbić a warzywo nie spada są odpowiednio ugotowane.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy i szklimy cebulkę z pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Paprykę kroimy w małą kostkę i przesmażamy razem z cebulą i czosnkiem. Całość dodajemy do zupy.

Mięsne kuleczki:

W czasie gdy warzywa się gotują przygotowujemy mięsne kuleczki. Cebule ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso, jajko, bułkę tartą, starta cebule oraz przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka paprykę i lubczyk wyrabiamy na jednolitą  masę. Powinna być kleista i zwarta, w razie potrzeby możemy dodać jeszcze  nieco bułki tartej. Formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Tak przygotowane kuleczki delikatnie wkładamy do gotującej się zupy razem z zielonym groszkiem. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Zupę możemy serwować z kleksem gęstej śmietany lub posypać świeża natka pietruszki.

Smacznego!