Zupa warzywna z klopsami
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
90 min.
Poziom trudności
Łatwy
Ilość porcji
8 porcji
Potrzebne akcesoria
Garnek, akcesoria kuchenne.
Lista produktów
- Zupa:
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- ½ dużego selera
- 2 białe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- strąk czerwonej papryki
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- 300-400g zielonego groszku (świeżego lub mrożony)
- 5-6 szt. ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 5-6 ziaren czarnego pieprzu
- sól do smaku
- Mięsne klopsy:
- 500g mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego)
- jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- duża biała cebula
- sól, pieprz czarny, słodka papryka, suszony lubczyk
Zupa warzywna z klopsami – smaczny pomysł na lekki obiad
Bardzo smaczna odsłona klasycznej zupy warzywnej wzbogaconej aromatyczną czerwoną papryką, słodkim groszkiem i małymi mięsnymi kuleczkami, dzięki czemu zupa jest nie tylko pyszna ale również bardziej treściwa.
Sposób przygotowania
Zupa:
Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki i seler kroimy w średniej wielkości kostkę.
Warzywa umieszczamy w sporym garnku i zalewamy wodą tak by sięgała około 5 cm powyżej warzyw. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu i sól. Gotujemy na małym ogniu bez pokrywki aż warzywa będą półtwarde. Najłatwiej sprawdzić to nakłuwając je ostrzem noża. Jeśli daje się łatwo wbić a warzywo nie spada są odpowiednio ugotowane.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy i szklimy cebulkę z pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Paprykę kroimy w małą kostkę i przesmażamy razem z cebulą i czosnkiem. Całość dodajemy do zupy.
Mięsne kuleczki:
W czasie gdy warzywa się gotują przygotowujemy mięsne kuleczki. Cebule ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso, jajko, bułkę tartą, starta cebule oraz przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka paprykę i lubczyk wyrabiamy na jednolitą masę. Powinna być kleista i zwarta, w razie potrzeby możemy dodać jeszcze nieco bułki tartej. Formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Tak przygotowane kuleczki delikatnie wkładamy do gotującej się zupy razem z zielonym groszkiem. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Zupę możemy serwować z kleksem gęstej śmietany lub posypać świeża natka pietruszki.