Chłodnik ze szparagów 1200x423 - Gotowanie chłodnika z zielonych szparagów w garnkach emaliowanych

Gotowanie chłodnika z zielonych szparagów w garnkach emaliowanych

Chłodnik — najlepsza zupa na lato

Dla ochłody latem często sięga się po lody lub zimne napoje. Te jednak nie dostarczają wszystkich niezbędnych witamin oraz minerałów. Aby uzupełnić swoją letnią dietę w bogate w składniki odżywcze, warto postawić na chłodniki przygotowane z sezonowych warzyw i owoców. Dzięki nim zapewnisz organizmowi nie tylko odpowiednią dawkę cennych substancji, ale też prawidłowe nawodnienie. Jest to szczególnie ważne podczas upalnych dni, gdy traci się bardzo dużo wody.

 

W czym najlepiej gotować chłodniki?

Chłodniki często przed schłodzeniem i podaniem trzeba ugotować. Aby Twoje danie było zdrowe oraz nie straciło swojego smaku, warto do jego przygotowania wykorzystać garnki emaliowane. Szklista powłoka nie wchodzi w reakcję z żywnością i zmniejsza rozmnażanie się bakterii i wirusów. Dzięki temu naczynia te są dobrym wyborem dla alergików, a także rodzin z dziećmi. Co więcej, w ofercie sklepu Piękno w domu znajdziesz produkty o różnej pojemności, co pozwoli Ci dopasować je do własnych potrzeb.

 

zestaw garnkow emaliowanych silesia rybnik balbina kremowy 8 elementow 0205002933pwd - Gotowanie chłodnika z zielonych szparagów w garnkach emaliowanych

                              Zestaw garnków emaliowanych Silesia Balbina – 8 elementów. Znajdziesz go tutaj >> 

 

Plusem emalii jest również szybkie i równomierne nagrzewanie się. Dzięki temu gotowanie nie tylko trwa krócej, ale także staje się przyjemnością. Produkty wyposażone są w wygodne rączki, co również ma znaczenie podczas przenoszenia dań. Ponadto po skończonym posiłku bez trudu pozbędziesz się zabrudzeń z garnków. Gładka powierzchnia pozwala na wyczyszczenie naczyń jedynie przy użyciu wilgotnej gąbki z płynem do naczyń. Jeżeli jednak nie masz na to czasu, możesz również włożyć je do zmywarki. Powłoka jest bowiem odporna na ścieranie.

 

rowniez dno mozna wyczyscic wstawiajac garnek do miski z woda soda i octem 1 - Gotowanie chłodnika z zielonych szparagów w garnkach emaliowanych

               Czy wiesz, że…? Garnki emaliowane mogą być używane na wszystkich rodzajach kuchenek.

 

Garnki emaliowane mogą być używane zarówno na kuchenkach gazowych, jak i na płytach indukcyjnych. Istotną ich zaletą jest fakt, że można w nich przechowywać potrawy w lodówce. Docenisz to szczególnie podczas gotowania chłodnika, który po doprowadzeniu do wrzenia i ostudzeniu, w tym samym naczyniu będziesz mógł włożyć do lodówki. Jeśli wykorzystujesz naczynia z powłoką szklistą, nie musisz przelewać zupy i brudzić misek czy pojemników.

 

garnek emaliowany na gaz i indukcje silesia rybnik bialy dekoracja maki 3 6 l 0205002946 - Gotowanie chłodnika z zielonych szparagów w garnkach emaliowanych

                                         Garnek z kolekcji Altom Design Marki. Całą kolekcję znajdziesz tutaj >>

 

Jeżeli zależy Ci na oryginalnej aranżacji kuchni, garnki emaliowane docenisz również za ich niepowtarzalny wygląd. Dostępne są naczynia w różnych kolorach oraz ze zdobieniami. Dzięki temu znajdziesz produkty wpisujące się zarówno w klimat pomieszczenia w stylu retro, jak i nowoczesnego wnętrza. Co więcej, powłoka jest odporna na promieniowanie UV, dlatego długo pozostaje lśniąca.

 

przebarwienia mozna usunac zagotowujac w garnku wode z kwaskiem cytrynowym 1030x686 1030x686 - Gotowanie chłodnika z zielonych szparagów w garnkach emaliowanych

                                   Garnek z kolekcji Altom Design Marki. Całą kolekcję znajdziesz tutaj >>

 

Przepis na chłodnik z sezonowych warzyw

Wśród sezonowych warzyw znajdziesz zielone szparagi. Można z nich przygotować wiele pysznych dań. Jednym z nich jest pożywny, letni chłodnik. Do jego zrobienia potrzebujesz następujących składników:

  • 2 pęczki zielonych szparagów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gęsty jogurt naturalny (najlepiej grecki) lub śmietana,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz i ulubione zioła do smaku,
  • olej do smażenia.

Do ozdoby możesz wykorzystać jajka oraz szczypiorek.

Robienie chłodnika zacznij od obrania cebuli i czosnku. Następnie pokrój je w drobną kostkę oraz podsmaż na patelni. Na około 3 minuty połóż na niej również zielone szparagi. Przygotowane składniki włóż do garnka. Zalej je bulionem, dodaj sok z cytryny i przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut. Odstaw potrawę do ostudzenia. Zblenduj i zagęść jogurtem lub śmietaną. Danie włóż do lodówki. Przed podaniem udekoruj zupę jajkami i szczypiorkiem. Smacznego!

 

shutterstock 1206015685 - Gotowanie chłodnika z zielonych szparagów w garnkach emaliowanych