Silesia 3 1210x423 - Emaliowane formy do pieczenia ciasta - dlaczego warto?

Emaliowane formy do pieczenia ciasta – dlaczego warto?

Naczynia z emalii świetnie sprawdzą się w każdej kuchni, gdzie często używa się piekarnika. Emaliowana forma do pieczenia idealnie nadaje się do przygotowania słodkich ciast, owocowych crumble czy wytrawnych zapiekanek. Naczynia te nagrzewają się szybko i równomiernie, a ponadto emalia nie wpływa na smak oraz zapach potraw, więc naczynia z tego materiału dobrze sprawdzają się również jako pojemniki do przechowywania żywności w lodówce.

Właściwości emaliowanych form do pieczenia

Emaliowane garnki i naczynia mają mnóstwo ciekawych właściwości i każdy, kto lubi piec, zdecydowanie powinien zwrócić na nie swoją uwagę. Emaliowane formy stworzone są do pieczenia czy zapiekania potraw w piekarniku. Materiał jest bezpieczny w kontakcie z żywnością, nie uczula ani nie zawiera szkodliwych dla zdrowia substancji. Emaliowane garnki nie wchodzą też w reakcję z żywnością, więc można za ich pomocą przygotować nawet kwaśne potrawy takie jak bigos. Co jeszcze wyróżnia emaliowaną formę do pieczenia?

Szklista oraz idealnie gładka powierzchnia, dzięki której jedzenie nie przywiera, a to znacząco ułatwia mycie i pozytywnie wpływa na żywotność formy. Powierzchnia jest również odporna na zarysowanie, ścieranie czy korozję. Dlatego emaliowana forma do pieczenia może świetnie służyć przez wiele lat bez utraty swoich właściwości.

Silesia 3 1500x1000 - Emaliowane formy do pieczenia ciasta - dlaczego warto?

Emaliowana forma do pieczenia ciasta Silesia

Zapiekanki, ciasta, crumble

Emalia to idealny pomocnik w kuchennych eksperymentach. Okrągła forma z emalii nadaje się do przygotowania zarówno słonych zapiekanek, jak i słodkich ciast. Za jej pomocą możesz przygotować na przykład pyszne crumble, czyli owoce pod słodką kruszonką. Emaliowana forma równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu deser idealnie się zapieka.

Crumble to świetny pomysł na urozmaicenie klasycznego niedzielnego ciasta. Słodka kruszonka rumieni się przyjemnie pod wpływem ciepła, a z piekarnika zaczyna dochodzić aromatyczny zapach pieczonych śliwek. Jak przygotować taki deser?

Crumble ze śliwkami

Składniki:

Nadzienie:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 1/2 szklanki (8 łyżek) płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego

 Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, pokroić na połówki, usunąć pestki. Do śliwek dodać sok z pomarańczy, cynamon oraz cukier i wymieszać.
  2. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, cukier puder i sól.
  3. Rozcierać palcami mąkę z masłem przez kilka minut, następnie ściskać je w dłoniach, tworząc w ten sposób kruszonkę.
  4. Piekarnik nagrzać do 180° Na dno formy żaroodpornej o średnicy ok. 23-25 cm wsypać płatki owsiane i wlać sok jabłkowy. Następnie wyłożyć śliwki wraz z sokiem.
  5. Wysypać kruszonkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia przez około 35-40 minut na złoty kolor.
  6. Posypać cukrem pudrem i podawać np. z lodami lub jogurtem greckim.

Przepis: kwestiasmaku.pl

Inne zastosowanie emaliowanych naczyń

Emalia to obowiązkowy wybór dla każdego, kto lubi piec ciasta, tarty czy zapiekanki. Jednak emaliowane naczynia mają również inne ciekawe zastosowanie. Emalia bardzo szybko i równomiernie się nagrzewa, dzięki czemu również tradycyjne gotowanie jest łatwiejsze i wygodniejsze. Solidny emaliowany rondel lub garnek świetnie sprawdzi się do przygotowania bigosu, kapuśniaku czy innych dań, wymagających długiego gotowania, bez ryzyka przypalenia naczynia. Emalia to wręcz idealny wybór do potraw, które długo się przechowuje. Będzie doskonałym wyborem w przypadku wolno gotowanego gulaszu czy klasycznych potraw kuchni francuskiej wymagających smażenia (np. wołowina po burgundzku), a następnie zapiekania w piekarniku.

Emaliowane naczynia do pieczenia mogą służyć także jako pojemniki do przechowywania czy przewożenia potraw. Wszystko to za sprawą trwałego i solidnego tworzywa, który odporny jest na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Naczynia z emalii mają też sympatyczny, domowy wygląd i kojarzą nam się z kuchnią z dawnych lat oraz smakiem potraw z dzieciństwa. Naczynia emaliowane można również wykorzystywać jako dekoracje w aranżacji wnętrz w stylu retro lub vintage. Idealnie sprawdzą się w roli doniczek czy pojemników dekoracyjnych. Wystarczy również odrobina kreacji i wyobraźni by stworzyć z nich niebanalną dekorację stołu.

Emaliowana forma do pieczenia nie tylko pomoże w przygotowaniu pysznego ciasta czy tarty, ale będzie też doskonałym elementem dekoracyjnym. Zaserwuj swojej rodzinie czy przyjaciołom aromatyczne crumble ze śliwkami z naszego przepisu albo przygotuj swoją popisową, słoną tartę i zaskocz gości, podając danie wprost na stół!