Zupa grzybowa – aromatyczna potrawa wigilijna
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
90 min.
Poziom trudności
Średni
Ilość porcji
4 porcje
Potrzebne akcesoria
Garnek i akcesoria kuchenne.
Lista produktów
- 50 dag włoszczyzny
- 4 dag suszonych grzybów
- jedną większą cebulę lub dwie mniejsze
- łyżkę masła
- listek laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pieprz i sól
- olej do smażenia
- natkę pietruszki do dekoracji
- łazanki lub uszka z grzybami
Zupa grzybowa – aromatyczna potrawa wigilijna
Kolacja wigilijna to jedno z najważniejszych wydarzeń w roku. W ten wyjątkowy grudniowy wieczór dzieci wypatrują pierwszej gwiazdki, aby wspólnie z rodziną usiąść do stołu i zjeść przygotowane na tę okazję dania. Dwanaście potraw to jeden z elementów składających się na niepowtarzalną świąteczną atmosferę uwielbianą zarówno przez młodszych, jak i starszych. Jednym z klasycznych wigilijnych posiłków jest zupa grzybowa, która stanowi doskonałą alternatywę dla barszczu z uszkami.
Dlaczego warto przygotować zupę grzybową na święta?
Zupa przygotowana ze świeżych lub suszonych grzybów to danie szczególnie popularne na Górnym Śląsku. Coraz częściej pojawia się ono jednak również na wigilijnych stołach w innych częściach Polski. Potrawa zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem oraz aromatem, który podczas gotowania jest obecny w całym domu i tworzy wyjątkowy świąteczny klimat. Sprawdzi się ona w roli pierwszego dania, jak i zupy podawanej po tradycyjnym barszczu z uszkami.
Zupa grzybowa zawiera cenne składniki odżywcze takie jak witaminy z grupy B i witaminę C oraz żelazo, fosfor, wapń i potas. Dzięki temu danie nie tylko wzmacnia odporność oraz serce, lecz także łagodzi stres i działa przeciwzapalnie. Co więcej, obecne w potrawie grzyby, które są jedzone podczas kolacji wigilijnej, mają gwarantować rodzinie zdrowie oraz szczęście i dostatek.
W czym najlepiej przygotować wigilijną potrawę?
Dania na wigilię dobrze jest przygotować w naczyniach emaliowanych. Garnki te nie wchodzą w reakcję z żywnością, dzięki czemu pozwalają zachować wyjątkowy smak oraz aromat wszystkich potraw. Co więcej, wykazują właściwości antyalergiczne, dlatego możesz w nich bez obaw gotować dla całej rodziny, w tym również dla najmłodszych. Zaletę stanowi także fakt, że na produktach pokrytych szklistą powłoką nie rozwijają się bakterie ani drobnoustroje.
Naczynia te docenisz też za łatwość ich czyszczenia. Pozwoli to zaoszczędzić czas, który w tym szczególnym okresie warto poświęcić najbliższym. Ponadto emaliowane garnki niezwykle szybko się nagrzewają i długo utrzymują ciepło. W związku z tym nawet jeśli zupa grzybowa nie będzie pierwszym daniem na kolacji, możesz podgrzać ją jeszcze przed rozpoczęciem rodzinnego spotkania. Z kolei odporność garnków na niskie temperatury pozwoli Ci schować przygotowaną w nich potrawę do lodówki bez konieczności przekładania jej do innego naczynia.
Przepis na doskonałą, wigilijną zupę grzybową
Robienie dania zacznij od dokładnego umycia grzybów i ugotowania ich w wodzie. Włoszczyznę zetrzyj na małe kawałki na tarce, a następnie wszystko podsmaż i dodaj do gotującego się wywaru. Kolejnym krokiem jest delikatne podsmażenie cebuli, aby była rumiana. Później włóż warzywo do garnka. Całość dalej gotuj, a gdy grzyby będą miękkie, odcedź zupę. Aby zapewnić potrawie doskonały smak, dodaj przyprawy i masło. Danie podczas wigilii warto podawać z łazankami lub uszkami przygotowanymi na święta. Jeżeli chcesz zachwycić swoich gości, po wlaniu zupy do talerzy ozdób ją dodatkowo świeżą natką pietruszki. Gotowe, smacznego!