garnki

W czym ugotować i podać wigilijne potrawy? Garnki do przyrządzania świątecznych dań

Boże Narodzenie to magiczny czas spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Oprócz duchowych aspektów nie zapominamy także o porządkach, prezentach czy gotowaniu. To właśnie smaczne potrawy są nieodłączną częścią świąt. W czym gotować świąteczne potrawy, by sprawnie przygotować zdrowe i pyszne dania dla większej liczby osób niż zwykle? Oto propozycje, które sprawdzą się nie tylko od święta.

Kuchnia pachnąca świętami

Są takie zapachy i smaki, które zawsze będą kojarzyć się nam z Bożym Narodzeniem. Gdy słyszymy: barszcz z uszkami, karp, chałka, groch z kapustą czy kompot z suszu, w głowach nierzadko pojawiają się wspomnienia związane ze świętami spędzonymi w gronie rodziców, dziadków czy innych ważnych dla nas osób. Jednak magiczną atmosferę da się wprowadzić również poprzez świąteczną aranżację kuchni. Możemy tu postawić nie tylko na typowe ozdoby, jak obrusy, świece, sianko wigilijne, łańcuchy, światełka, ale także wybrać naczynia, które będą swoim kolorem czy formą wzbudzać skojarzenia z Bożym Narodzeniem. Dania przyrządzone w takich garnkach, a następnie zaserwowane najbliższym, mogą smakować jeszcze lepiej. Warto postawić tu na garnki pokryte emalią.

kapusta swiateczna zapiekana z grzybami i orzechami w garnku emaliowanym - W czym ugotować i podać wigilijne potrawy? Garnki do przyrządzania świątecznych dań

Kapusta świąteczna zapiekana z grzybami i orzechami w garnku emaliowanym

Pamiętajmy, że garnki emaliowane ze względu na swoje cechy użytkowe, sprawdzą się w domu przez cały rok. Emalia nie wchodzi w reakcję z jedzeniem, nie zmienia też smaku potraw ani nie uczula. Posiłek, który znajduje się w takim garnku, długo utrzymuje wysoką temperaturę. Co więcej, w nieodkuwanej emalii można przyrządzać dania zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. Daje to możliwość szybkiego podgrzania posiłku dowolnie wybraną metodą. Trzeba pamiętać, że oprócz powyższych zalet, równie istotny jest wygląd garnka, w którym podajemy potrawę. Garnki emaliowane to bardzo eleganckie rozwiązanie, które wprowadzi klimat Bożego Narodzenia do kuchni.

Świąteczne garnki emaliowane

Przygotowywanie świątecznych potraw wiąże się z koniecznością gotowania kilku dań naraz. Dlatego zamiast jednego naczynia, lepiej od razu zdecydować się na cały zestaw, który pasuje do siebie kolorystycznie. W garnkach emaliowanych można gotować na kuchence gazowej, indukcyjnej, elektrycznej, ceramicznej czy halogenowej. Jeżeli po świątecznych spotkaniach zostanie nam więcej jedzenia, możemy (bez obaw o zepsucie jedzenia) umieścić naczynia także w lodówce. Dzięki temu po ulubioną potrawę będziemy mogli sięgnąć na drugi dzień.

To dobra informacja dla wszystkich, którym po świętach zostają nadwyżki żywności. Zamiast wyrzucać potrawy, można je na kilka dni schować do lodówki, a gdy przyjdzie czas obiadu – podgrzać. Garnki są pokryte powłoką emaliowaną, która nie wchodzi w interakcję z jedzeniem oraz jest bezpieczna nawet dla alergików.

Jeżeli szukamy garnków na święta, warto zdecydować się na kolor czerwony niezmiennie kojarzony z Bożym Narodzeniem.

To prawdziwy ukłon w stronę świątecznej tradycji. Czerwień kojarzy się z ciepłem, miłością i bliskością. To także kolor Świętego Mikołaja, który w okresie okołoświątecznym odwiedza grzeczne dzieci.

 

czerwony garnek - W czym ugotować i podać wigilijne potrawy? Garnki do przyrządzania świątecznych dań

Garnek emaliowany Silesia Rybnik na gaz i indukcję ciemny czerwony

Z tego powodu idealnymi garnkami na świąteczne przygotowania będzie zestaw marki Silesia, który zawiera sześć czerwonych naczyń emaliowanych z czarnymi pokrywkami oraz czajnik. Każdy garnek ma inny rozmiar, by gotująca osoba mogła dobrać ten idealny dla siebie. Zakres pojemności naczyń waha się od 1,5 l do 7,5 l, dzięki czemu można w nich gotować porcje zarówno dla mniejszej, jak i większej rodziny.

 

Jakie naczynia emaliowane wybrać?

Decydując się na zakup naczyń świątecznych, nie musimy zamykać się na jedną kolekcję, ale możemy mieszać je ze sobą. Warto jednak kierować się zasadami estetyki i wybierać design garnków zgodnie z wcześniej ustaloną logiką. Garnki mogą pasować do siebie odcieniem, barwą, ale też mogą ze sobą kontrastować. Ważny jest tu nasz zamysł i to, co dzięki określonej aranżacji chcemy osiągnąć.

Interesującym rozwiązaniem jest zestawienie ze sobą naczyń w klasycznych odcieniach czerni i bieli. Idealnie współgrać będzie ze sobą kolekcja garnków emaliowanych Kate w kolorze kremowym z zestawem grafitowych garnków emaliowanych Izydor. Oba zestawy składają się z czterech naczyń o różnej wysokości i pojemności oraz z dobranych rozmiarowo pokrywek. Bez obaw można naczynia stawiać na gazie, indukcji, kuchence elektrycznej oraz ceramicznej. Garnki możemy myć w zmywarce, dlatego po Wigilii, zamiast je myć, będziemy mogli spędzić ten czas z bliskimi. Pierwsza kolekcja wyróżnia się baryłkowym kształtem, natomiast drugie garnki mają prostą fakturę. To dodatkowo podkreśli efekt kontrastu. Oba rodzaje idealnie sprawdzą się zarówno w tradycyjnych, jak i nowoczesnych kuchniach.

zestaw garnkow emaliowanych silesia rybnik kate kremowy 8 elementow 1 - W czym ugotować i podać wigilijne potrawy? Garnki do przyrządzania świątecznych dań

Zestaw garnków emaliowanych Silesia Rybnik „Kate” kremowy

Garnki emaliowane w świątecznym prezencie

Niekiedy trudno znaleźć nam idealny upominek dla bliskich. Wówczas warto sięgnąć po garnki na świąteczny prezent, które będą pięknym i funkcjonalnym podarunkiem na lata. Doskonałym pomysłem byłoby podarowanie naczyń pochodzących z dwóch zestawów: kolekcji pięciu garnków emaliowanych z designerskim napisem „Rób to, co kochasz” oraz nowoczesnych naczyń emaliowanych marki Izydor w kolorze grafitowym z błyszczącą powłoką. Garnki występują w kilku rozmiarach, dzięki temu sprawdzą się przy przygotowaniu różnych typów dań.

Przepis w świątecznym klimacie

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez pysznych potraw na stole. Aby tradycji stało się zadość, warto przyrządzić aromatyczny barszcz, który można ugotować w świątecznych naczyniach. Wspaniałym dodatkiem będą tu smaczne uszka. Przedstawiamy sprawdzony sposób na przyrządzenie barszczu świątecznego.

Przygotuj:

  • zakwas buraczany – 1 litr
  • buraki czerwone – 4 kg
  • grzyby suszone – 80 dag
  • ocet spirytusowy 10% – 6 łyżek
  • sól – 1 łyżeczka
  • pieprz – 1 łyżeczka
  • cukier – 6 łyżeczek
  • cebula – 2 sztuki
  • czosnek – 4 ząbki
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy.

Sposób wykonania:

  • Do garnka wlej 1 litr wody, a następnie dodaj do niej grzyby.
  • Opal nieobraną cebulę oraz jeden ząbek czosnku na palniku. Przekrój te warzywa na pół i wrzuć do grzybów. Zagotuj, a następnie zmniejsz wielkość ognia do minimum. Gotuj przez 25 minut.
  • Teraz dosyp pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zetrzyj na tarce z dużymi oczkami obrane buraki, jabłko oraz seler.
  • Do kilkulitrowego naczynia, np. marki Silesia, dodaj wywar z grzybami. Gotuj na minimalnym ogniu przez 20 minut. Podgrzewaj przez kolejne 10 minut.
  • Dolej ocet, wymieszaj. Dodaj zakwas buraczany. Odstaw barszcz na godzinę. Na koniec dodaj sól, pieprz, cukier oraz świeżo posiekany ząbek czosnku. Wystudź i włóż do lodówki.

Marka Silesia życzy smacznych świąt!

WIETA 800 1 - W czym ugotować i podać wigilijne potrawy? Garnki do przyrządzania świątecznych dań