Rosół jedno z najbardziej znanych dań kuchni polskiej

5 sprawdzonych rad, jak wzmocnić odporność organizmu

Istnieje kilka niezawodnych sposobów na to, by poprawić odporność organizmu. Szczególnie warto zadbać o swoje zdrowie w okresie jesiennym, kiedy nietrudno o przeziębienie. Duże znaczenie mają również proste czynności, takie jak częste mycie rąk, odpowiednia ilość snu, ograniczenie stresu i zdrowa dieta. Istotne jest nie tylko to, co jemy, ale również, w jaki sposób i w czym przygotowujemy potrawy.

Spadek odporności podczas jesieni i zimy

Jesienią robi się zimniej, co tworzy wręcz idealne warunki rozwoju dla różnych wirusów, które mogą powodować infekcje. Trudno wówczas przewidzieć, jak się ubrać, by było nam ciepło, a ludzkie ciało nie zawsze jest w stanie odpowiednio szybko i zdrowo przestawić się na inny, chłodny klimat. Najwięcej przeziębień oraz infekcji wirusowych jest w okresach „przejściowych” – jesienią i wiosną. Dlatego szczególnie wtedy warto zadbać o swoją odporność. Jest kilka sposobów na to, jak wzmocnić organizm w walce z wirusami i bakteriami.

 

Dieta na odporność

Stare przysłowie mówi: „jesteś tym, co jesz”. Jesienią idealnie sprawdzają się zwłaszcza aromatyczne, rozgrzewające posiłki. Rosół jest niekwestionowaną królową polskich zup i może pomóc w walce z jesiennym przeziębieniem czy spadkiem odporności. Do przygotowania wywaru idealnie sprawdzają się emaliowane garnki Silesia.

Są wykonane wyłącznie z naturalnych materiałów, mają właściwości antyalergiczne i nie wpływają na smak potraw. Do tego garnki z emalii są dostępne w wielu różnych rozmiarach i wzorach. Duży emaliowany garnek jest bezpieczny w kontakcie z żywnością i pozwoli przygotować pyszny oraz zdrowy rosół dla całej rodziny. Emalia doskonale nadaje się też do przechowywania potraw, a idealnie gładka powierzchnia ułatwia mycie. Jak przygotować rosół w emaliowanym garnku?

odpornosc - 5 sprawdzonych rad, jak wzmocnić odporność organizmu

Garnek emaliowany do rosołu

Przepis na szybki i prosty rosół

Składniki:

  • 2 udka i 1 korpus z kurczaka z szyją i skrzydełkami (ok. 2 kg mięsa)
  • 300 g wołowiny, np. antrykotu, szpondra albo oczka wołowego
  • podroby: 10 serc i 5 żołądków kurzych lub 1 szyja indycza
  • 3 litry wody
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 gałązki natki pietruszki, kawałek selera, pora, opcjonalnie liść kapusty
  • przyprawy: 1 łyżka soli morskiej, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 4 całe ziarenka pieprzu

Wykonanie:

  1. Wszystkie części kurczaka, wołowinę i podroby opłukać, a potem włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Zagotować na średnim ogniu, posolić.
  2. Po zagotowaniu trzeba zmniejszyć ogień i zszumować wywar. Gotować pod lekko uchyloną pokrywką na małym ogniu przez 1,5 godziny.
  3. W międzyczasie należy obrać marchew, pietruszkę i selera. Cebulę, pora i natkę wystarczy opłukać (cebuli nie obieramy – jej łuski nadadzą zupie ładnego koloru).
  4. Włożyć warzywa do rosołu i zagotować. Dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz. Zmniejszyć ogień i następnie gotować na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny.
  5. Rosół podawać gorący, z ugotowanym makaronem, posiekaną natką, pokrojoną na cienkie plasterki marchewką z rosołu oraz kawałkami mięsa z kurczaka.

garnki emaliowane przechowywanie w lodowce 2 1030x687 - 5 sprawdzonych rad, jak wzmocnić odporność organizmu

Garnek emaliowany Silesia Rybnik Kokoszka Smakoszka

Zdrowy sen i jego rola w budowaniu odporności

Dorosły człowiek powinien przesypiać 7-8 godzin na dobę, a spora część osób śpi po zaledwie 5-6 godzin. Często sam sen też nie jest najlepszej jakości, bo przed zaśnięciem nie potrafimy się odpowiednio wyciszyć czy zrelaksować, towarzyszy nam stres związany z pracą, finansami czy sprawami rodzinnymi.

Niewyspany organizm ma niższą odporność i jest podatniejszy na drobnoustroje. Dlatego trzeba ćwiczyć techniki relaksacyjne, które nie tylko ułatwiają zasypianie, ale również pomagają w utrzymaniu odpowiednio wysokiej jakości samego snu. Wyspany organizm ma więcej energii i siły do walki z wirusami.

Jak ograniczyć stres?

Ważne jest między innymi to, aby na dwie godziny przed snem ograniczyć korzystanie z komputera, telewizora czy telefonu, bo wydzielane przez te ekrany niebieskie światło działa pobudzająco na ludzki mózg. Jeśli miewasz problemy z zaśnięciem, zamiast oglądania kolejnego filmu akcji, lepiej poczytaj książkę albo posłuchaj relaksującej muzyki. Dobrym rozwiązaniem mogą okazać się również ćwiczenia oddechowe, które pomogą uspokoić organizm oraz umiarkowana, regularna aktywność fizyczna.

Dla zbudowania odpowiedniej odporności całego organizmu istotny jest sen, ograniczenie stresu i odpowiednia dieta. Posiłki najlepiej jest przygotowywać samodzielnie, a do gotowania idealnie nadają się zdrowe i praktyczne garnki z emalii. Zwróć uwagę na te wszystkie czynniki i nie daj się jesiennym przeziębieniom!