szare garnki emaliowane

Wielki Konkurs Świąteczny rozstrzygnięty. Poznaj zwycięskie przepisy!

Święta i kuchnia to połączenie doskonałe. Dlatego tym razem zaproponowaliśmy Wam konkurs, w którym dzieliliście się własnymi przepisami na wybrane potrawy świąteczne. Nagrodą główną była kolekcja garnków emaliowanych Izydor. Dodatkowo wybraliśmy dwa przepisy, które publikujemy w niniejszym wpisie.

Ach, co to był za konkurs!

Na naszym fanpage’u na Facebooku przeprowadziliśmy Wielki Konkurs Świąteczny. Uczestnicy mieli za zadanie podzielić się w komentarzu przepisem, jaki stosują do ugotowania wybranej potrawy świątecznej. Niezobowiązująco mogli też zaprosić swoich facebook’owych znajomych do zabawy, oznaczając ich pod postem. Konkurs trwał od 16 grudnia do 21 grudnia. Rozstrzygnięcie nastąpiło 22 grudnia.

Poziom odpowiedzi uczestników był bardzo wysoki, ale Zwycięzca mógł być tylko jeden. Nagrodę główną w postaci garnków Silesia wygrała Pani Weronika Korasiewicz za świąteczny przepis o wdzięcznej nazwie „Paszteciki Weroniki”. Natomiast drugim przepisem, który został doceniony w rywalizacji są wigilijne krokiety w waflu Pani Magdaleny Wojtanowcz.

Paszteciki Weroniki – przepis, który zasługuje na najwyższe noty

Pani Weronika Korasiewicz to pochodząca z Łęczycy zdobywczyni pierwszej nagrody. Oprócz dobrego jedzenia jest również miłośniczką książek. Jak sama pisze o swoim przysmaku:

„Ten specjał w mojej rodzinie zna każdy, kto zasiada ze mną przy stole wigilijnym. Co roku robię ich coraz więcej, a i tak po kolacji zawsze zostają same okruchy. Podaję go do czerwonego barszczu, a przepis prezentuje się tak:

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki;
  • 50 g drożdży;
  • 250 ml mleka;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki oleju;
  • łyżeczka cukru;
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na farsz:

  • 800 g pieczarek;
  • 3 średniej wielkości cebule;
  • sól, pieprz do smaku;
  • 3 łyżki masła do podsmażenia farszu.

Sposób wykonania ciasta:

  1. Do miski wsypujemy mąkę. Robimy dołek i wkruszamy drożdże. Posypujemy cukrem.
  2. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie dodajemy sól i jajko i mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy olej i wyrabiamy całość.

Sposób wykonania farszu:

Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy na dużej patelni na maśle, aż cebula się zeszkli. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy, często mieszając przez około 5 minut.

Formowanie i pieczenie:

  1. Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Formujemy z niego kulę, którą dzielimy na 4 równe części. Każdą część dzielimy na kolejne 4 kawałki.
  2. Każdy z nich rozwałkowujemy. Na środek wkładamy czubatą łyżkę nadzienia, delikatnie uklepujemy, składamy brzegi ciasta i dokładnie sklejamy, formując pierożka.
  3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  4. Wierzch bułeczek delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub czarnuszką.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut na złoty kolor.
  6. Wyjmujemy z piekarnika i przestudzamy. Paszteciki można zamrozić i upiec w piekarniku przed Wigilią lub innym okolicznościowym przyjęciem. 🙂 Smacznego!”
paszteciki wigiline z grzybami - Wielki Konkurs Świąteczny rozstrzygnięty. Poznaj zwycięskie przepisy!

źródło zdjęcia: archiwum prywatne Weroniki Korasiewicz

Wigilijne krokiety w waflu prosto od Pani Magdaleny Wojtanowicz

Doceniliśmy również przepis Pani Magdaleny Wojtanowicz, która – jak sama przyznaje – od dziecka lubiła gotować i to zamiłowanie zostało z nią do dziś. Poniżej prezentujemy przepis na ten niezwykły przysmak.

Wigilijne krokiety w waflu, to pomysł dla tych, którzy chcą je przygotować w miarę szybko, ale nie mają czasu na przygotowanie ciasta i smażenie go. Robi się je błyskawicznie, a w towarzystwie barszczyku smakują wybornie.

Potrzebujemy:

  • 4 suchych wafli;
  • bułki tartej do panierowania;
  • 2 jajek do panierowania;
  • oleju do smażenia.

Składniki na farsz:

  • średnia główka kapusty;
  • 5 kg pieczarek;
  • 1 szklanka namoczonych i pokrojonych leśnych grzybków;
  • sól, pieprz;
  • 2 łyżki smalcu;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1 duża cebula;
  • łyżeczka lubczyku.

Jako dodatek możemy zaserwować barszcz czerwony.

Sposób wykonania:

  1. Kapustę oczyszczamy i usuwamy głąb. Kroimy na 4 części i gotujemy pod przykryciem do prawie miękkości. Ostudzamy i odciskamy nadmiar wody z kapusty. Szatkujemy.
  2. Na rozgrzanym oleju z dodatkiem smalcu podsmażamy na rumiany kolor obraną i drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki oraz grzybki leśne – wszystko przez chwilę razem przesmażamy.
  3. W następnej kolejności dodajemy poszatkowaną kapustę i wszystko razem przesmażamy – mieszając, by się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz lubczykiem.
  4. Wafle kroimy na pół. Na każdej połówce rozsmarowujemy ciepły farsz. Należy chwilę odczekać, by wafle zmiękły, a następnie zwijać krokiety.
  5. Każdy pasek wafla kroimy na 3 części. Jajko roztrzepujemy, maczamy w nim krokiety, a następnie panierujemy w bułce tartej. Smażymy ze wszystkich stron na rumiany kolor. Przysmak najlepiej smakuje z czerwonym barszczem.

Jak widać, dania są nie tylko pomysłowe, ale również świetnie wpisują się w klimat Świąt. Do ich stworzenia można wykorzystać naczynia z naszych kolekcji.

wigilijne krokiety w waflu scaled - Wielki Konkurs Świąteczny rozstrzygnięty. Poznaj zwycięskie przepisy!

źródło zdjęcia: archiwum prywatne Magdaleny Wojtanowicz

Zainspiruj się świątecznym smakiem

Odpowiedzi uczestników dostępne są pod postem poświęconym konkursowi na fanpage’u Naczynia emaliowane Silesia. Choć nasi jurorzy wybrali dwa przepisy, które zachwyciły jakością, unikalnością i poziomem kulinarnym, to jednak pozostałe osoby biorące udział w konkursie również podzieliły się interesującymi recepturami na świąteczne potrawy.

Głodnych smacznych dań zapraszamy również na nasz profil na Facebooku, by mogli zapoznać się z innymi kulinarnymi propozycjami.