Komosa po inkasku (owsianka z quinoa)
Podstawowe informacje
Czas przygotowania
30 min.
Poziom trudności
Łatwy
Ilość porcji
7
Potrzebne akcesoria
Garnek
Kaloryczność
240 kcal/porcja
Lista produktów
- 250g komosy ryżowej
- 1l mleka migdałowego opcjonalnie ryżowego/owsianego lub zwierzęcego
- 30 g wiórków kokosowych
- 20 g nasion chia
- 3 łyżki oliwy lub 30 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub miąższ z ½ laski wanilii
- 1 laska cynamonu (opcjonalnie ½ łyżeczka cynamonu mielonego)
- 1 gwiazdka anyżu gwieździstego
- do podania orzechy laskowe
- 2 twarde gruszki
Komosa ryżowa (inkaska quinoa) to jedna z pierwszych roślin uprawnych, którą ludzie nauczyli się wykorzystywać w gotowaniu. Ma silny, ziemisty smak, stąd wymaga kilkukrotnego wypłukania gorąca wodą. Jako jedne z nielicznych produktów roślinnych zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych człowiekowi aminokwasów stąd jest bardzo ceniona przez wegetarian i wegan.
Inkaska owsianka to danie solidne, proste i sycące. Jednocześnie ma dobre proporcje węglowodanów, białka i tłuszczów, dzięki czemu stanowi idealne danie dla sportowców.
Sposób przygotowania
Komosę wsypujemy na sitko i przepłukujemy gorąca wodą aż płyn nie przestanie się pienić (około 2-3 razy).
Przepłukaną komosę umieszczamy w średniej wielkości garnku o grubym dnie. Dodajemy wiórki kokosowe, nasiona chia, oliwę/masło, sól, miąższ z laski wanilii oraz cynamon i anyż. Całość zalewamy mlekiem migdałowym i gotujemy na niedużym ogniu około 15 do 20 minut. Komosa wchłonie wodę, stanie się półprzezroczysta i wypuści „ogonek”. W czasie gotowania należy kontrolować ilość płynu. W razie potrzeby dolewamy jeszcze nieco mleka migdałowego lub wody.
Serwujemy na ciepło z orzechami laskowymi i gruszką.
Komosę możemy ugotować dzień wcześniej i podgrzać rano lub dodać ciepłego mleka i rozmieszać. Wówczas śniadanie przygotujemy w ekspresowym tempie.