Komosa po inkasku (owsianka z quinoa)

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    30 min.

  • Poziom trudności

    Łatwy

  • Ilość porcji

    7

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek

  • Kaloryczność

    240 kcal/porcja

Silesia przepis na komosa po inkasku owsianka z quinoa 1030x696 - Komosa po inkasku

Lista produktów

  • 250g komosy ryżowej
  • 1l mleka migdałowego opcjonalnie ryżowego/owsianego lub zwierzęcego
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 20 g nasion chia
  • 3 łyżki oliwy lub 30 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub miąższ z ½ laski wanilii
  • 1 laska cynamonu (opcjonalnie ½ łyżeczka cynamonu mielonego)
  • 1 gwiazdka anyżu gwieździstego
  • do podania orzechy laskowe
  • 2 twarde gruszki

Komosa ryżowa (inkaska quinoa) to jedna z pierwszych roślin uprawnych, którą ludzie nauczyli się wykorzystywać w gotowaniu. Ma silny, ziemisty smak, stąd wymaga kilkukrotnego wypłukania gorąca wodą. Jako jedne z nielicznych produktów roślinnych zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych człowiekowi aminokwasów stąd jest bardzo ceniona przez wegetarian i wegan.

Inkaska owsianka to danie solidne, proste i sycące. Jednocześnie ma dobre proporcje węglowodanów, białka i tłuszczów, dzięki czemu stanowi idealne danie dla sportowców.

Sposób przygotowania

Komosę wsypujemy na sitko i przepłukujemy gorąca wodą aż płyn nie przestanie się pienić (około 2-3 razy).

Przepłukaną komosę umieszczamy w średniej wielkości garnku o grubym dnie. Dodajemy wiórki kokosowe, nasiona chia, oliwę/masło, sól, miąższ z laski wanilii oraz cynamon i anyż. Całość zalewamy mlekiem migdałowym i gotujemy na niedużym ogniu około 15 do 20 minut. Komosa wchłonie wodę, stanie się półprzezroczysta i wypuści „ogonek”. W czasie gotowania należy kontrolować ilość płynu. W razie potrzeby dolewamy jeszcze nieco mleka migdałowego lub wody.

Serwujemy na ciepło z orzechami laskowymi i gruszką.

Komosę możemy ugotować dzień wcześniej i podgrzać rano lub dodać ciepłego mleka i rozmieszać. Wówczas śniadanie przygotujemy w ekspresowym tempie.

Smacznego!