Oszczędne gotowanie – jak gotować ekonomicznie?
Rosnące w ostatnim czasie ceny energii i żywności sprawiają, że oszczędne gotowanie staje się koniecznością. Do rozsądnego korzystania z kuchenki oraz niemarnowania żywności zachęcają już nie tylko względy ekologiczne, ale przede wszystkim ekonomiczne. Jak oszczędnie gotować na indukcji lub innej płycie grzewczej? Przeczytaj nasze wskazówki.
Sposoby na oszczędne gotowanie
Dobierz odpowiednią wielkość garnka
Zależy Ci na tym, by ograniczyć koszty związane z gotowaniem? Pamiętaj o wyborze odpowiednich garnków. Przede wszystkim zawsze dobieraj wielkość garnka do pola grzewczego oraz ilości potrawy, jaką planujesz przyrządzić.
Jeżeli przykładowo chcesz ugotować kilka jajek, nie ma sensu korzystać z pięciolitrowego garnka. To nie tylko marnotrawstwo energii, ale też Twojego czasu. Garnek o większej średnicy będzie nagrzewał się dłużej, nie wspominając o znajdującej się w nim wodzie. Ogranicz koszty energetyczne i czas, wykorzystując dostosowany wielkością garnek. Wystarczy, że sięgniesz po kubek emaliowany Silesia o pojemności 450 ml, który będzie idealny dla np. czterech jajek.
Zwróć uwagę na tworzywo i konstrukcję garnka
Oprócz pojemności, zwróć uwagę także na tworzywo Twojego garnka. Dobrze jest postawić na naczynia, które lepiej przewodzą ciepło niż inne, przez co można gotować w niższej temperaturze. Garnki emaliowane spełniają te warunki. Równie istotna jest konstrukcja naczyń. Komplet garnków emaliowanych wraz z czajnikiem „Balbina” marki Silesia cechuje się baryłkowatym kształtem, dzięki któremu garnki równomiernie rozprowadzają ciepło.
Używaj pokrywek
Korzystanie z pokrywek to jedna z najważniejszych zasad oszczędnego gotowania. Dzięki temu ciepło nie ucieka, a potrawa gotuje się szybciej. Być może nie lubisz korzystać z pokrywek, bo utrudniają zajrzenie go garnka. Problem rozwiąże się, gdy wszystkie Twoje pokrywki będą szklane. Używając ich, z łatwością sprawdzisz, na jakim etapie gotowania jest Twój posiłek.
Dostosuj ilość jedzenia do potrzeb
Do ekonomicznego gotowania możesz podejść dwojako. Z jednej strony dobrym patentem na oszczędne gotowanie jest przyrządzanie dokładnie porcji, jaką Ty i inni domownicy zjecie podczas jednego posiłku. Z drugiej strony, możesz postawić na gotowanie większych posiłków, które następnie będziesz przechowywać przez kilka kolejnych dni w lodówce.
Pamiętaj, że garnki stalowe czy aluminiowe z powłoką nieprzywieralną (potocznie nazywaną teflonową, co jest błędnym nazewnictwem) nie mogą być używane do przechowywania żywności. Z powodzeniem jednak możesz zarówno piec w piekarniku, jak i przechowywać w lodówce swoje dania w garnkach czy brytfannach emaliowanych, które są odporne na wysokie i niskie temperatury.
Zainteresuje Cię: Naczynia emaliowane idealne do przechowywania żywności
Ekonomiczne podejście do gotowania to nie tylko wybór naczyń, ale też potraw. Dania jednogarnkowe nie wymagają użycia dodatkowych garnków, dzięki czemu możesz zaoszczędzić sporą ilość wody (szczególnie jeśli zmywasz ręcznie).
Chcesz wiedzieć więcej o ekonomicznym przygotowywaniu posiłków? Zajrzyj tutaj: Jak gotować i przechowywać, żeby nie marnować żywności
Jak oszczędnie gotować na indukcji?
Wielu użytkowników kuchenek indukcyjnych zastanawia się, jak korzystać z nich ekonomicznie. W praktyce nie jest to jednak takie trudne. Jeśli chcesz oszczędnie gotować na indukcji, stosuj się do wyżej wymienionych zasad. Są jednak jeszcze dwie kwestie, o których musisz pamiętać.
Wybieraj naczynia do gotowania, które przeznaczone na kuchenki indukcyjne. Sprawdź to zawsze przed zakupem, by uniknąć zbędnego wydatku. Odpowiednie oznaczenia znajdziesz zwykle na spodzie garnków lub patelni. Bez obaw możesz korzystać z naczyń emaliowanych Silesia, bo wszystkie bez problemów działają na indukcji.
Odpowiadając na pytanie, jak oszczędnie gotować na indukcji, musimy wspomnieć o jeszcze jednej zasadzie. Staraj się nie używać funkcji booster. Z jednej strony pozwala ona podgrzać danie w ekspresowym tempie, ale z drugiej zużywa dużo więcej prądu w stosunku do standardowego trybu. Warto wspomnieć, że funkcja ta nie jest zbyt zdrowa dla garnków (może powodować wybrzuszenia) i samej płyty. Zachowaj ją więc na wyjątkowe okoliczności.
Jak widzisz, oszczędne gotowanie nie wymaga wiele. Większość zasad jest bardzo prosta do wprowadzenia. Zaczniesz od dzisiaj?