Jak zrobić popcorn w garnku? Sprawdzony przepis na pyszny domowy popcorn bez przypalania
Uwielbiasz słone przekąski i nie wyobrażasz sobie oglądania ulubionego serialu bez miski pysznego, chrupiącego popcornu? Wypróbuj nasz sposób na domowy popcorn w garnku!
Popcorn z torebki czy domowy?
Na sklepowych półkach można znaleźć gotowy popcorn do mikrofali w torebkach. Producenci kuszą nas wieloma wariantami smakowymi (słony, maślany, karmelowy) i zapewnieniem, że taki popcorn jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy umieścić torebkę w kuchence mikrofalowej i nastawić czas prażenia, który jest podany na opakowaniu. Niestety popcorn w wersji instant nie jest zdrową przekąską, bo zwykle zawiera bardzo dużo tłuszczu i to przeważnie niezdrowych utwardzonych tłuszczy roślinnych, jak na przykład olej palmowy. Dlatego o wiele lepiej jest samodzielnie przygotować domowy popcorn w garnku. Jest to bardzo proste, a przyrządzony w ten sposób popcorn na pewno będzie zdrowszy od tego z torebki. Jak zrobić zdrowy popcorn?
Jaki rodzaj tłuszczu wybrać do przygotowania popcornu?
Do przygotowania prażonej kukurydzy można użyć masła klarowanego, oleju kokosowego lub oliwy. Popcorn na maśle klarowanym będzie miał najbardziej maślany smak, trzeba jednak pamiętać, że nie wolno używać zwykłego masła, które w wyższych temperaturach bardzo łatwo się pali i po prostu nie nadaje się do prażenia ziaren kukurydzy. Popcorn z olejem kokosowym będzie miał delikatnie wyczuwalną nutę kokosa, a w przypadku oliwy również trzeba uważać, żeby jej nie przypalić. Jeśli oliwa w garnku zaczyna się dymić, to znaczy, że temperatura jest zbyt wysoka.
Wysoki emaliowany garnek – idealne naczynie do przygotowania popcornu
Jak zrobić domowy popcorn w garnku? Potrzebny jest dobry i solidny garnek. Patelnia się nie sprawdzi, bo chociaż ma dużą powierzchnię grzania, to jest zbyt niska. Zdecydowanie lepiej wybrać dobry garnek z grubszym dnem i wysokimi ściankami. Jak zrobić popcorn w garnku, żeby się nie przypalił i równocześnie nie był zbyt tłusty? Do przygotowania takiej pysznej przekąski najlepiej użyć wysokiego emaliowanego garnka np. z kolekcji Izydor czy kolekcji Balbina. Emaliowane naczynia są bezpieczne dla alergików, zapewniają równomierne rozprowadzanie ciepła, nadają się do używania na wszystkich typach kuchenek i można je wygodnie myć w zmywarce.
Jak zrobić domowy popcorn, który będzie zdrowy i smaczny?
Aby przygotować pyszny domowy popcorn w garnku, potrzebne jest surowe ziarno kukurydzy, masło klarowane lub inny tłuszcz oraz wysoki garnek. Ile oleju do popcornu dodać i jak przygotować przysmak krok po kroku? Poniżej przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis na maślany popcorn przygotowany w garnku:
Krok 1
Na dnie wysokiego garnka rozgrzej masło klarowane do temperatury ok. 160 stopni C, tłuszczu powinno być tyle, żeby przykrył całe dno naczynia. Wrzuć ziarno kukurydzy dopiero kiedy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany.
Krok 2
Mieszaj intensywnie na większym ogniu aż do momentu, gdy popcorn zacznie strzelać. Wtedy przykryj go pokrywką (najlepiej sprawdzi się szklana pokrywka z kolekcji Izydor czy Balbina) i co jakiś czas potrząsaj garnkiem, żeby ziarno równomiernie się prażyło. Zwykle trwa to ok. 3-5 min.
Krok 3
Gdy popcorn przestanie strzelać lub przerwy w pękaniu ziaren będą dłuższe niż 2-3 sekundy, należy ściągnąć garnek z ognia. Żeby uzyskać oryginalny maślany i słony smak, można rozpuścić 1-2 łyżki dobrego masła, posolić je, a następnie całość wlać do garnka z gotowym popcornem i intensywnie nim potrząsnąć. Taki popcorn możesz też przygotować w wersji wytrawnej, mieszając np. masło z parmezanem i suszonym rozmarynem lub zrobić go na słodko z karmelizowanym na patelni cukrem waniliowym. Smacznego!
Źródło przepisu: ekogram.pl